postheadericon Elendige forhold i tøjindustrien

syersker_260Arbejdsforholdene i den asiatiske tekstilindustri er elendige. Arbejderene betales ofte regulære sultelønninger og fagforeningerne undertrykkes. Ligeledes er der eksempler på at arbejderne skal betale for deres eget drikkevand og at de kvindelige arbejdere tvinges til at tage en graviditetstest - er de gravide, mister de deres job

Det og meget mere dokumentere en ny undersøgelse foretaget af den internationale sammenslutning af tøjarbejdere, ITGLWF. Undersøgelsen fokuserer på arbejdsforholdende i 83 tøjfabrikker i Sri Lanka, Filippinerne og Indonesien, som tilsammen beskæftiger mere end 100.000 arbejdere.

Aktive Forbrugere er ikke overraskede over undersøgelsens resultater:

- Sådanne elendig forhold er hverdag for de fattige arbejdere i asien som producerer vores tøj. Det groteske er at fx arbejdslønnen kun udgør 1-2% af den pris vi betaler for tøjet i butikkerne. Det ville ikke koste meget at forbedre forholdene for tøjarbejderne, siger Klaus Melvin Jensen, kampagneleder hos Aktive Forbrugere.

Klik her for læse undersøgelsen (PDF format).

Undersøgelsen dokumenterer bl.a. andet:

  • Fagforeninger undertrykkes bl.a. vi egentlig chikane, bestikkelse og lukning af fabrikker.
  • Mere end 85% af de ansatter på fabrikkerne i Indonesien og Filippinerne er ansat på korttidskontrakter.
  • Arbejderene tvinges til overarbejde - ofte i mere end 100 timer om måneden.
  • Ingen af de undesøgte fabrikker betalte en levenløn, dvs. en løn som er høj nok til at det reelt er muligt for arbejderene at leve et ordentligt liv i værdighed.
  • 30% af de undersøgte arbejdere på Filippinerne betales mindre end den ved lov fastsatte mindsteløn.
  • 76% af arbejdsstyrken er kvinder
  • 4 fabrikker i Sri Lanka tvang de kvindelige arbejdere til at tage en graviditetstest.


Aktive Forbrugere arbejder for et bedre og mere bæredygtigt forbrug, herunder et etisk og socialt bæredygtigt forbrug. Aktive Forbrugere er derfor aktive i Clean Clothes Campaign Danmark, som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene.