postheadericon Modefirmaer ønsker forbud mod sandblæsning

Store internationale modefirmaer som H&M, Levi´s og danske Bestseller har sammen med Det internationale forbund for arbejdere i tekstil-og lædervareindustrien (ITGLWF) udsendt en fælles appel om et globalt forbud mod sandblæsning af jeans.

Sandblæsning af jeans foregår ved at sand under højt tryk blæses mod stoffet, hvilket giver stoffet et afbleget og slidt udseende. Sandblæsning kan være ekstremt farligt for sandblæsningsarbejdernes helbred hvis det ikke foretages under sikre forhold.

Grundet sandblæsning lider arbejdere i lande som Tyrkiet, Kina og Bangladesh af den uhelbredelige lungesygdom silikose. Alene i Tyrkiet anslås det, at mellem 8.000 og 10.000 arbejdere har arbejdet med sandblæsning i de sidste 10 år. Mindst 4.000 forventes at blive ramt af silikose. Tyrkiet forbød sandblæsning af jeans i 2009.

- “I forlængelse af at sandblæsning blev forbudt i Tyrkiet, vurderede vi situationen i den øvrige del af vores leverandørkæde og valgte at forbyde sandblæsning i september 2010. Vi har haft en tæt opfølgning siden”, siger Tina Larsen, Bestseller.

Clean Clothes Campaign fører en kampagne mod sandblæsning og en lang række modefirmaer, har meddelt, at de dropper sandblæsning. Der er dog modefirmaer, som stadigvæk producerer og sælger sandblæste jeans.

- “Appellen sender et stærkt signal om al sandblæsning bør stoppes hurtigst muligt. Det er fremragende at virksomheder som Bestseller ikke nøjes med at tage ansvar for deres egen virksomhed, men også arbejder for at få resten af branchen med”, siger Klaus Melvin Jensen, på vegne af Aktive Forbrugere og Clean Clothes Campaign Danmark.

Bestseller er et af Danmarks store modefirmaer. Hovedsædet ligger i Brande og firmaet sælger jeans i hele verden bl.a. gennem brandet Jack&Jones.

Klik her for at læse appellen.

Klik her for at se liste over modefirmaer og sandblæsning.


Aktive Forbrugere arbejder for et bedre og mere bæredygtigt forbrug, herunder et etisk og socialt bæredygtigt forbrug. Aktive Forbrugere er derfor aktive i Clean Clothes Campaign Danmark, som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene.