postheadericon Cambodjansk fagforeningsleder løsladt

Sous Chantha, Cambodjansk fagforeningsleder fra Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Unions (C.CAWDU) og tidligere ansat i United Apparel Garment Factory, blev den 24 juli 2011 idømt 10 måneders fængsel for narkotika-besidelse. De 7 måneder svarer til den tid han havde siddet varetægtsfængslet, resten af dommen blev gjort betinget.

Den 18. november 2010 blev Sous Chantha, fagforeningsleder arresteret og sigtet for narkohandel. Sigtelsen som en række menneskerettighedsorganisationer og Clean Clothes Campaign mener blev foretaget på et falsk grundlagt, for at forhindre hans fagforeningsaktiviteter. Klik her for at læse mere om arrestationen.

 

Anklagerne mod Sous Chantha blev efterfølgende reduceret fra først at handle om arkotikahandel til den mindre kriminelle anklage om besiddelse af narkotika til personlig brug. Dette skete formentlig, fordi det var umuligt for politiet at fremlægge nogen reelle beviser for anklagerne.

Omkring 35 mennesker observerede retssagen herunder hans familie, mens andre tilhængere ventede udenfor.

Clean Clothes Campaign bifalder selvsagt Sous Chantha løsladelse, men er dybt skuffede over, at Sous Chantha ikke blev frigivet betingelsesløst med frafald af alle anklager.

Ath Thorn, leder af det Cambodjanske LO udtalte efter retssagen, at: "Vi er selvfølgelig glade for, at Chantha bliver løsladt, men denne dom er en klar advarsel til alle uafhængige fagforeningers aktivitet i Cambodja - det kunne ske for os alle. Det er et klart tilfælde af intimidering af en fagforening".

Clean Clothes Campaign vil fortsætte med at arbejde for genansættelsen af Sous Chanta og et stop for chikanen af Cambodjanske fagforeningsaktivister og arbejdere.


Clean Clothes Campaign Danmark
arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene og sikre etisk bæredygtige tøjprodukter til forbrugerne. Aktive Forbrugere var med til at stifte Clean Clothes Campaign Danmark i 2007.