postheadericon Alt for billigt

Den omfattende og voldelige undertrykkelsen af arbejdere og fagforeninger i Bangladesh betyder at vi forbrugere får produceret vores tøj til priser som ligger langt under hvad der rimeligt og anstændigt.

Af Klaus Melvin Jensen, Kampagneleder i Aktive Forbrugere

Aminul Islam blev tortureret og myrdet i Bangladesh i starten af april. Han kæmpede for arbejdernes rettigheder i Bangladesh og var selv tidligere tekstilarbejder. Han blev 39 år gammel og efterlader sig kone og børn.

Aminul Islams krop blev dumpet 100 km. uden for hovedstaden Dhaka og blev fundet af det lokale politi torsdag den 5 april. Ifølge politiets rapport, viste Aminul Islams krop tydelige tegn på brutal tortur.

Det er overvejende sandsynligt, at Aminul Isalm blev myrdet på grund af sit arbejde for arbejdernes rettigheder.

Aminul Islam arbejdede for Bangladesh Garment og Industrial Workers Federation og Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS). Han blev sidst set onsdag aften den 4. april, da han forlod et møde med en arbejder, der havde bedt ham om hjælp. Tidligere samme aften, efter at have observeret en politibil parkeret udenfor, havde Aminul og en kollega lukket det lokale BCWS kontor af frygt for chikane eller anholdelse. Aminuls familie og venner søgte efter ham indtil hans kone genkendte et fotografi af hans krop, offentliggjort i en lokal avis.

I Bangladesh er arbejdernes protester er blevet mødt med vold mange gange i løbet af de seneste år. Især resulterede masseprotesterne over lønninger i 2010 i at hundredvis af arbejdere og fagforeningsfolk blev arresteret, herunder Aminul Islam.

Undertrykkelsen af arbejdere og fagforeninger i Bangladesh er en af de væsentlige årsager til at lønnen ligger på ubegribeligt usle 250 kr. om måneden og at arbejdsforholdene især i tøjindustrien er elendige og farlige. Bangladesh er nok det billigste sted i hele verden at producerer tøj.

Meget af det tøj vi danske forbrugere køber er da også produceret i Bangladesh. Danmark importere tøj for omkring en milliard kr. om året.

Det siger sig selv at vi danske forbrugere ikke har noget egentligt ansvar for den konsekvente og ofte voldelige undertrykkelse af arbejdere, aktivister og fagforeninger som finder sted i Bangladesh. Men det er også klart at netop undertrykkelsen betyder at vi får produceret vores tøj til priser som ligger langt under hvad der rimeligt og anstændigt.

Det er ikke nemt for os forbrugere at gøre det rigtige. Men vi kan starte med at spørge vores yndlingstøjmærke hvad de konkret gør for at forholdene i Bangladesh skal blive bedre.

Bloggen har oprindeligt været bragt som klumme i avisen 24timer, den 24.04.2012

 

Mere om mordet på Aminul Islam:

Labor Organizer Is Tortured, Killed (abc NEWS, 09.04.2012)