postheadericon Retfærdighed eller jura?

Danish Crown er begyndt at pumpe deres oksebøffer og svinekød med vand. Samtidig vildleder de forbrugerne med anprisninger som "Krydderlage" og "Kryddersaltet". Fødevarestyrelsen skal nu vurderer om Danish Crown bryder loven. Men Fødevarestyelsen har desværre ofte svigtet forbrugerne og undladt at stoppe vildledning.

Af Klaus Melvin Jensen, Kampagneleder hos Aktive Forbrugere

Her den anden dag var jeg så heldig at sætte tænderne i noget lækker mad. En rigtig god saftig bøf med ægte barnaisesauce og nye kartofler. Så tænker jeg at vores fødevareindustri alligevel godt kan noget. At der stadig findes lidt god gammeldags fødevarefaglig stolthed tilbage her i landet.

Men så er det at Danish Crown får mig trukket helt ned på jorden igen. De har nemlig fået den "geniale" ide at pumpe deres oksebøffer og svinekød op med vand.

Altså nogen helt ny ide er det jo ikke. For et par år siden greb folketinget ind mod kyllingeproducenterne, som i stor stil pumpede deres kyllingekød op med vand og solgte det under den vildledende betegnelse "Neutralmarineret".

Danish Crown som i øvrigt er Europas største kødforædlingsvirksomhed, har dog opfundet en ny måde at vildlede forbrugerne på. De kalder nemlig deres vand for "Krydderlage" og "Kryddersaltet". Betegnelsen dækker over at vandet er tilsat et smagsforstækker-ekstrakt der fungerer ligesom salt. Danish Crown er i øvrigt ikke uden sans for humor. De påstår uden at blinke at "Krydderlagen" er udviklet af en række stjernekokke. Af konkurrencehensyn er det naturligvis en hemmelighed hvem disse stjernekokke er.

Fødevareministeren har da også straks bedt Fødevarestyrelsen tage stilling til om Danish Crown overholder lovgivningen. Men vi forbrugere bør nok ikke være alt for optimistiske. Det er nemlig sådan at de dygtige jurister i Fødevarestyrelsen oprindeligt slet ikke mente at "Neutralmarinade" var vildledende. Det var folketinget som måtte tvinge Fødevarestyrelsen til at gribe ind.

Desværre er det langt fra den eneste gang Fødevarestyrelsen har svigtet. De syntes fx det det er helt okay at sælges mandelkager som ikke indeholder mandler, at der er store flotte jordbærbilleder på frugtstænger som kun indeholder 1% jordbær, at krydret skinke sælges som rullepølse, at frisk pasta kan være 70 dage gammelt og at svinekød sælges som mørbrad bare fordi det er skåret ud i en aflang form.

Nogle gange er der en himmelråbende afstand på Fødevarestyrelsens hokuspokus juristeri og så den triste virkelighed som vi forbrugere og vores fødevarer befinder sig i.

Jurister er utvivlsomt gode til mange ting, men måske Fødevareministeren skulle overveje bede nogle med lidt bedre forstand på fødevarer om at kigge nærmere på "Kryddelagen".

Bloggen har oprindeligt været bragt som klumme i avisen 24timer, den 08.05.2012

 

Læs mere om om kød pumpet med vand:

Din Bøf er pumpet med vand (BT 30.04.2012)

Politikere: Slagterier omgår reglerne (BT 02.05.2012)

"Neutralmarineret" forbydes! (Aktive Forbrugere, 04.06.2010)