postheadericon Danske tøjvirksomheder undgår sandblæsning

SOLID logo 550En undersøgelse fra Clean Clothes Campaign Danmark viser at danske tøjvirksomheder tager konkrete tiltag for at sikre at deres jeans er fremstillet uden brug af den sundhedsskadelig produktionsmetode sandblæsning. Bl.a. foretages der kontrolbesøg (audits) på fabrikkerne og problematiske design ændres.

De 11 danske tøjvirksomheder: Bestseller, Coop, Dansk Supermarked, Iceman, Minimum, Solid, PAPFAR, BON'A PARTE, IC Companys, Five Units og GABBA Yab Yum Clothing Co. Aps. har alle meldt ud at de ikke vil benytte den den sundhedsskadelig produktionsmetode sandblæsning til deres jeans. Klik her for at se listen over danske og international tøjvirksomheder som ikke vil benytte sandblæsing.

Clean Clothes Campaigns rapport "Deadly Denim" dokumenter at sandblæsning fortsat foretages i Bangladesh på fabrikker de producerer for globale tøjvirksomheder som H&M, Esprit og Zara. Rapporten vise at sandblæsning bl.a. forekommer fordi audits ikke fungere godt nok, at der fortsat er særlige designs som kræver sandblæsning og at alt for korte leveringstider presser fabrikkerne til at benytte sandblæsning, da dette er hurtigere end andre teknikker. Klik her for at læse mere om rapporten.

Clean Clothes Campaign Danmark har spurgt de 11 danske tøjvirksomheder hvilke konkrete tiltag de har taget for at sikre at sandblæsning ikke benyttes hos deres leverandører:

  • Foretager de audits hos deres leverandører, og om de specifikt undersøger om der foretages sandblæsning?
  • Har de overvejet, om deres designs kræver eller ansporer til at der benyttes sandblæsning?
  • Har de overvejet om deres (korte) leveringstider ansporer til at der benyttes sandblæsning?

Alle tøjvirksomheder som har besvaret undersøgelsen, foretager besøg/audits hos deres leverandører. 5 tøjvirksomheder har være særligt opmærksomme på deres designs. 2 tøjvirksomheder (Bestseller og Solid) har været særligt opmærksomme på leveringstiderne.

8 ud af 11 tøjvirksomheder har besvaret undersøgelsen. IC Companys, Five Units og GABBA Yab Yum Clothing Co. Aps. har ikke besvaret undersøgelsen.

Klik her for at læse undersøgelsen (PDF format)

 

Aktive Forbrugere arbejder for et bedre og mere bæredygtigt forbrug, herunder et etisk og socialt bæredygtigt forbrug. Aktive Forbrugere er derfor aktive i Clean Clothes Campaign Danmark, som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene.