postheadericon De største modefirmaer betaler sultelønninger

Cambodia faintingsModefirmaerne H&M, Levis, GAP og Zara er målet for en international kampagne "No more Excuses", som med aktioner og oplysning forlanger anstændige løn og arbejdsforhold for de fattige Cambodjanske arbejdere som syr tøj for modefirmaerne.

Clean Clothes Campaign og den Cambodjanske fagforening Coalition of Cambodian Apparel Workers' Democratic Union (C.CWADU) sætter en særligt fokus på de masse-besvimelser, der sker på Cambodjanske fabrikker, som en følge af underernæring.

Alene I 2011 besvimede over 2400 arbejdere i Cambodja på grund af underernæring og overanstrengelse, i 25 separate tilfælde blev arbejderne kørt på hospitalet. De cambodjanske fagforeninger fortæller, at der har været mange flere uregistrerede tilfælde af besvimelser.

En kalorieanalyse foretaget af den amerikanske NGO, Workers Rights Consortium fandt, at arbejderne konsekvent har et dagligt kalorieunderskud på over 500 kcal. Mange arbejdere siger, at den mad, de kan få råd til ikke er tilstrækkelig nærende eller i det hele taget nok nok til at blive mæt af.

I den cambodjanske tøjindustri er over 90% af arbejderne kvinder i alderen 18-35. Mange af dem har børn og familier at forsørge, men med stigende leveomkostninger til bolig, mad, tøj, uddannelse, transport og sundhedsvæsen, er mindstelønnen simpelthen ikke nok.

- "De menneskelige omkostninger ved at brands som H&M, Levis, GAP og Zara, betaler sultelønninger ses, når arbejderne besvimer på grund af udmattelse og underernæring, siger Klaus Melvin Jensen fra Clean Clothes Campaign Danmark og Aktive Forbrugere og fortsætter:

- "En løn man kan leve af er en menneskeret. I årevis har de globale modefirmaer fundet på undskyldninger om, hvorfor de ikke bør betale en leveløn. Dette på trods af at arbejdslønnen kun udgør mellem 1% og 3% af prisen i butikkerne. At betale en leveløn er ikke et valg, det er en bydende nødvendighed. At gemme sig bag den økonomiske krise er ikke acceptabelt, når vi taler om krænkelser af menneskerettighederne."

Beregninger viser at selv om den månedlige mindsteløn for Cambodjas fabriksarbejdere er 61 USD, er en leveløn mere end 4 gange dette beløb. Athit Kong, Vice President for C.CADWU konstater at "Arbejderne kan ikke overleve på de lave lønninger."

- "Clean Clothes Campaign har i årevis lobbyet tøjfirmaerne vedrørende spørgsmålet om rimelige lønninger, men vi får de samme trætte undskyldninger igen og igen. Når de cambodjanske arbejderne begynder at kollapse, fordi firmaerne ikke gør noget, har vi ikke andet valg starte en kampagne", siger Jeroen Merk fra den internationale Clean Clothes Campaign.

Der har allerede været en række aktioner storbyer som London, Paris, Chicago, Amsterdam, Bruxelles og i København. I de kommende måneder vil aktionerne udvides til bl.a. København, Bern og Oslo. Klik her for gå til "No more Excuses" hjemmesiden og se billeder og video af aktionerne.

Støt arbejderne! Klik her for at gå til kampagnens internationale hjemmeside og send en besked til H&M, Levi's, GAP og Zara med krav om en leveløn.

 

En løn man kan leve af. En film om tekstilarbejdere i Cambodja.

 

Aktive Forbrugere arbejder for et bedre og mere bæredygtigt forbrug, herunder et etisk og socialt bæredygtigt forbrug. Aktive Forbrugere er derfor aktive i Clean Clothes Campaign Danmark, som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene.