postheadericon Ofrene for fabrikskatastroferne i Bangladesh mangler stadigt at få erstatning

Clean Clothes Campaign Danmark

Den 24. april kollapsede Rana Plaza tekstilfabrikken i Bangladesh og mere 1127 arbejdere blev knust til døde og over blev 1650 indlagt på hospitalet. En lang række internationale tøjvirksomheder fik produceret på fabrikken. Bl.a. Bennetton, Mango og Danske Texman som har tøjkæderne Tøjeksperten og Wagner. En international kampagne og underskriftindsamling lægger pres på virksomhederne for at betale erstatning til ofrenes efterladte og de sårede.

Kroniske problemer i Bangladesh

Baggrunden for Rena Plaza ulykken var bl.a. at fabrikken ulovligt havde fået bygget tre etager ovenpå fabriksbygningen og at arbejderne fik ordre til at møde på arbejde selv om der inden ulykken var fundet revner i bygningen.

Rana Plaza katastrofen er langt fra enestående. Tekstilindustrien i Bangladesh er blandt verdens største men lider under kroniske problemer med band- og bygningssikkerhed. I de senere år har der været en langt række fatale ulykker bl.a. sammenstyrtningen af Spectrumfabrikken i 2005, der dræbte 64 mennesker og branden på Tazreen tekstilfabrikken i november 2012 som dræbte 112.

Alligevel har de internationale tøjvirksomheder som i årevis har fået produceret deres tøj i Bangladesh ikke for alvor taget initiativer som kan forbedre forholdene.

Den internationale Clean Clothes Campaign har siden 2005 ført en kampagne for sikre og ordentlige arbejdsforhold for tesktilarbejderne i Bangladesh. Aktive Forbrugere er medstifter af Clean Clothes Campaign Danmark og deltager aktivt i kampagnen.

- "Vi forbrugere har helt naturlig forventning om at det tøj vi køber som minimum er produceret under forhold som er sikre for arbejderne. Dette er åbenlyst ikke tilfældet for tøj som er produceret i Bangladesh. Tøjvirksomhederne må hurtigst muligt give erstatninge til ofrene og forpligte sig til fremadrettet at arbejde for bedre sikkerhed", siger kampagneleder Klaus Melvin Jensen fra Aktive Forbrugere.

Underskriftsindsamling

Foreløbig har ingen af ofrene eller deres efterladte fra Rana Plaza og Trazreen fået nogen erstatning fra tøjvirksomhederne. Den internationale Clean Clothes Campaign sætter med aktioner i en række europæiske lande og en underskriftindsamling pres på tøjvirksomhederne for få dem til at udbetale erstatning.

Støt underskriftsindsamlingen! Klik her for at gå til Clean Clothes Campaigns Internationale hjemmeside, hvor du også kan læse mere og se en liste over tøjvirksomhederne.

Historisk aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh

En lang række førende internationale tøjvirksomheder har på et møde i Geneve den 23.05.2013 tilsluttet sig Bangladesh Fire and Safety Accord. En aftale som forpligter dem til at sikre arbejderne mod fremtidige brand- og bygningsulykker som Rana Plaza katastrofen, hvor mere end 1.100 arbejdere døde.

Tøjvirksomhederne omfatter bl.a. H&M, Inditex (Zara), PVH (Calvin Klein), Tchibo, Helly Hansen, G-Star og Esprit. Aftalen dækker tøjvirksomhedernes produktion på mere end 1.000 tekstilfabrikker i Bangladesh. Ingen danske virksomheder har foreløbigt tilsluttet sig aftalen.

Klik her og her for at læse mere om aftalen


Aktive Forbrugere arbejder for et bedre og mere bæredygtigt forbrug, herunder et etisk og socialt bæredygtigt forbrug. Aktive Forbrugere er derfor aktive i Clean Clothes Campaign som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene.