postheadericon "Kransekager" anmeldt for fup"

Aktive Forbrugere har anmeldt en stor del af de "kransekager" der i øjeblikket sælges i landets supermarkeder til fødevaremyndighederne. Baggrunden er at de færreste - i modsætning til hvad loven kræver - ikke deklarerer indholdet af mandler og at produkterne indeholder så mange fyldstoffer og så få mandler, at der efter organisationens mening ikke længere er tale om kransekager.

- "Det er næppe et tilfælde at producenterne undlader at skrive hvor stor andelen af mandler er i produkterne. Hvis man ønsker at sælge billige kopier af den ægte vare har man ikke nogen økonomisk interesse i at skilte med det", siger Jeppe Juul kampagneleder i Aktive Forbrugere. Følgende producenter er blevet anmeldt for ikke at have deklareret mandelindholdet: Egons Cakes, Karen Volf (Bisca) og Coop, samt Odense marcipan for 3 halvfabrikata-produkter.

- "De fleste af produkterne har meget lidt at gøre med kransekager udover formen og den hvide glasur. Fx er der i nogle produkter tilsat betydelige mængder maizena, olie og mælkepulver som fyld mens indholdet af mandler er marginalt", siger Kampagneleder fra Aktive Forbrugere Jeppe Juul. Aktive Forbrugere finder det i øvrigt bemærkelsesværdigt at supermarkedskæderne bekymrer sig så lidt om kvaliteten af de "kransekager" de sælger.

- "Hvis man ikke ønsker at blive spist af med erstatningsprodukter, kan man enten gå til en bager man stoler på og købe sin kransekage, eller man kan lave' den selv. Og det er faktisk ikke så svært ", siger Jeppe Juul.

Rapport om Kransekage.

Aktive Forbrugere har udarbejdet en rapport om kransekagen og den historie. Indeholder også en opskrift på den ægte kransekage.(PDF-Format)-Klik her