postheadericon Ulovlige bestrålede fødevarer i Danmark

En undersøgelse foretaget af Danmarks Aktive Forbrugere og forbrugerbladet Tænk og Test, viser at der findes bestrålede fødevarer i Danmark. 'Guacamolekrydderiblanding' af mærket Casa Fiesta er blevet anmeldt til fødevaremyndighederne for, i modstrid med lovgivningen, at være bestrålet uden at være mærket.

-"Det er yderst betænkeligt at danske virksomheder ulovligt sælger bestrålede fødevarer til intetanende forbrugere, og vi forventer at myndighederne slår hårdt ned på disse lovovertrædelser", siger Klaus Melvin Jensen, kampagneleder i Danmarks Aktive Forbrugere.

To analyser foretaget på et skotsk laboratorium har entydigt vist, at det nu anmeldte produkt, er bestrålet. Myndighederne bliver nødt til at reagere og starte regelmæssige undersøgelser for bestrålede varer. Ellers kan forbrugerne vanskeligt have tillid til, at der ikke foregår systematiske ulovligheder, siger Klaus Melvin Jensen, og opfordrer samtidig supermarkedskæderne til at fjerne de bestrålede produkter fra hylderne. Virksomheder bestråler som regel fødevarer for at forlænge deres holdbarhed eller for at desinficere fordærvede fødevarer. 

På vej fra USA

Den danske importør af Casa Fiesta, det skandinaviske firma Haugen-Gruppen, er overraskede. Ifølge direktør Christian Sieverts meddelte Haugen-Gruppen for 4 år siden sine leverandører, at firmaet ikke ville acceptere bestrålede produkter.

- "Vi har en garanti fra Casa Fiesta på, at de ikke leverer bestrålede varer til os", siger Christian Sieverts. Danmarks Aktive Forbrugere er dog ikke overrasket over, at den ulovlige vare kommer fra USA.

 -"Vi er på vej mod en ny bølge af bestrålede fødevarer. I USA er flere og flere produkter på vej ind i handlen, og historisk set plejer det at smitte af på resten af verdensmarkedet og dermed også EU og Danmark", siger Klaus Melvin Jensen.

Det er også baggrunden for, at Danmarks Aktive Forbrugere i den kommende tid vil søge internationale samarbejdspartnere for at modvirke denne nye bølge.

De bestrålede varer blev trukket tilbage fra butikkerne af Haugen-gruppen A/S den 8. marts 2002, og erstattet med ikke- bestrålede.