postheadericon Offentlige indkøb kan gøre en forskel

Når din datter får økologisk mad i børnehaven eller når du på hospitalet taler med en sygeplejerske i kittel eller du bruger en PC på biblioteket - så er du i kontakt med mad, tøj og materialer, som er købt af det offentlige i Danmark - og for dine skattekroner.

En ny lov om offentligt indkøb skal gøre det nemmere for bl.a. kommuner at stille krav om at varer er producet med hensyn til miljøet og at der er ordentlige arbejdsforhold fx for dem som syr uniformer til det offentlige. Aktive Forbrugere er skeptisk over for det forslag til ny lov som er blevet fremsat af regeringen.

Mange af de varer og materialer det offentlige køber ind er produceret i lande, hvor miljø og menneskerettighederne ikke nyder samme respekt som her i Danmark. Det kan være brugen af pesticider i bananproduktion. Det kan være arbejderne som producerer din mobiltelefon og ofte tvinges til overarbejde og til en løn de ikke kan leve af.

Det offentlige i Danmark køber ind for omkring 300 mia. kroner om året. Dermed har Danmark en enorm mulighed for at være med til at skabe bedre miljø, gode arbejdsforhold og fair lønninger ude i verden.

I EU er der vedtaget nye regler for hvordan det offentlige skal købe ind og hvordan indkøb skal ske med større fokus på bæredygtighed.

I Danmark skal politikerne omsætte disse regler til en ny dansk lov om offentlige indkøb. Lovforslaget som kom i høring i december 2014 har ikke været imponerende - og hos Aktive Forbrugere ønsker vi at lovforslaget i højere grad skaber bedre rammer for at offentlige indkøb sker med respekt for mennesker og miljø.

Aktive Forbrugere har sammen med en lang række danske NGO'er bl.a. Clean Clothers Campaign, Amnestys i Danmark, Ibis, Det Økologiske Råd, Fairtrade Mærket og Verdens Skove formuleret et høringssvar, hvor vi anbefaler regeringen virkelig at være sit ansvar bevidst når der købes ind.

I høringssvaret anbefaler vi blandt andet, at regeringen;

  • At gøre det letter for kummuner at købe bæredygtige varer som fx er mærkede med FSC (Forest Stewardship Council) og Fair Trade.
  • Sikre, at offentlige indkøb sker på baggrund af en vurdering af at arbejdsforholdene bag de produkter vi køber er i orden.
  • At ansatte i risikosektorer som fx kaffe, elektronik, træ, tøj sikres en ordentlig løn (leveløn).
  • At de virksomheder vi handler med ikke medvirker i skatteundragelse.
  • At det offentlige er transperante og dermed åbent lægger deres leverandørlister frem så journalister og NGO'er kan være med til at aggere vagthunde og dermed sikre at det offentlige ikke kommer til at støtte virksomheder, der ikke opfører sig ordentligt.

Klik her for at læse hørringssvaret (PDF format)

I de kommende måneder vedtages den ny lov (udbudsloven) i folketinget og Aktive Forbrugere fortsætter arbejdet med at sikre, at vores anbefalinger om mere bæredygtighed tages i betragtning i det videre lovarbejde.