postheadericon Håb for arbejdernes rettigheder på Fyffes plantager?

Fyffes Banana PineappleBanan og frugtimportøren Fyffes får nu suspenderet deres medlemskab af den engelske organisation Ethical Trading Initiative (ETI). Suspenderingen kommer efter en klage fra den engelske NGO BananaLink der ligesom Aktive Forbrugere er den del af den globale kampagne 'Frihed & Fairness for Fyffes Arbejdere'. Suspenderingen er en stor sejr for kampagnen.

Fyffes er ansvarlig for alvorlige krænkelser af arbejdstagerrettigheder i deres leverandørkæde, herunder manglende betaling af mindsteløn og arbejdsløshedsforsikring. Ligeledes er deres arbejdere og miljøet blevet udsat for giftige kemikalier. ETI finder at Fyffes er i strid med ETI's Base Code ved ikke at respektere foreningsfrihed og retten til kollektive forhandlinger, og til at have en sikker og hygiejnisk arbejdsplads på deres datterselskabers plantager.

ETI er søsterorganisation til Dansk Initiativ for Etisk Handel og organisationernes formål er at fremme international handel, der respekterer menneske - og arbejdstagerrettigheder og bidrager til en bæredygtig udvikling i udviklingslandene.

Klik her for at læse afgørelsen på ETIs hjemmeside.

ETI's suspension af Fyffes er også en velkommen nyhed for kampagnen 'Frihed & Fairness for Fyffes Arbejdere', der blev lanceret i januar i år af en global alliance af NGO'ere og fagforeninger herunder Aktive Forbrugere. Kampagnen opfordrer Fyffes at udarbejde og gennemføre en global virksomhedspolitik for at sikre overholdelse af arbejdstagernes rettigheder i hele forsyningskæden. ETI's suspension illustrerer alvoren af Fyffes fiaskoer med dette, og en mulighed for at ændre situationen.

Retten til at danne fagforeninger, retten til at organisere kollektiv forhandling, beskytte arbejdstagerrettigheder og forbedre arbejdsforholdene, er vigtige aspekter af den globale menneskeret til foreningsfrihed. Den enkelte arbejdstager bør frit kunne udøve deres ret til at tilslutte sig en fagforening, uden indblanding fra arbejdsgivernes side i at begrænse denne ret, eller at tvinge arbejderne til at give afkald på deres rettigheder, som det er blevet påvist sker hos Fyffes datterselskaber.

Klik her for at læse mere om Fyffes kampagnen

En tragisk illustration af den heftige anti-fagforeningskultur der i øjeblikket eksisterer på Fyffes datterselskabers plantager i Honduras var det væbnede overfald i sidste måned på Moisés Sánchez, fagforeningsarrangør i Fyffes' datterselskab i Honduras. Budskabet fra overfaldsmændene var klart: hvis han fortsatte sine fagforeningsaktiviteter risikerede han døden.

Klik her for at læse mere om overfaldet