postheadericon Ath Thorn formand for Cambodjansk fagforening

AthThornAth Thorn er præsident for Coalition of Cambodian Apparel Workers' Democratic Union (C.CAWDU). Den største uafhængige tekstilarbejder fagforening i Cambodja, med 50.000 medlemmer. Her beskriver han de daglige problemer som tekstilarbejderne i Cambodja har.

Hvem er de hundredtusindvis af tekstilarbejdere i Cambodja?

De er generelt unge kvinder fra fattige landsbyer, der havde intet andet valg end at forlade deres familie for at få penge i og omkring Phnom Penh. Fattigdom er sådan tilstand i landet, at nogle forældre ikke kan brødføde deres børn eller sende dem i skole. Det er derfor, de beslutter at sende en, to eller tre døtre til fabrikken for at yde økonomisk støtte til resten af familien.

Når de finder et job på en fabrik, skal disse piger sende så mange penge som muligt til deres hjemby. Det er aftalen. Men de også nødt til at betale for husleje, for deres mad, for deres tøj og for alle deres daglige udgifter. Da de ikke får penge nok, er de generelt låne penge fra naboer, fra venner eller pengeudlånere, med renter på op til 20% per måned. Det er derfor, de fleste af deres penge ender i andre hænder: deres pårørende, deres udlejere og deres kreditorer.

Så hvordan formår de at finde penge nok til at overleve?

De nødt til at skære deres udgifter på alle mulige element. De deler små værelser med 3, 4 eller 5 personer. De spiser så lidt som det er menneskeligt muligt. De behøver ikke gå til lægen, når de er syge ... Og selvfølgelig, de gør en masse overarbejde. Alle disse faktorer forklarer, hvorfor vi har disse masse faintings overalt i landet.

Hvor mange penge får de i fabrikkerne?

Mindstelønnen i tekstilindustrien blev i 2017 sat til 153 US$ per måned. Der kan også være nogle tillæg.

Er det en forbedring i forhold til situationen for 10-15 år siden?

Vi kæmpede meget hårdt for at komme dertil. I 2000 mindstelønnen var kun 40 dollar Mellem 2000 og 2010, havde vi til at organiseret fire generalstrejker at få bedre løn. Vi havde

ingen anden mulighed. Enhver strejke førte til en 5 dollar stigning. Disse protester førte også til bedre bonusser. Deltagerlisten bonus steget fra 5 til 7 dollars, overarbejdstillæg fordoblet, anciennitet bonus blev udvidet til 11 år - og ikke 4 år, som det var tidligere ... Men selv med disse stigninger, vi er langt, meget langt fra en løn som arbejderen kan leve af på en ordentlig måde.

Hvorfor forbliver mindstelønnen så lav i Cambodja?

Mange faktorer forklare dette, men det første problem er afgjort korruption. Tekstiler er den første industri i Cambodja, og fabrikkens ejere er meget magtfulde. De har en enorm indflydelse på beslutningstagerne, og kan nemt bestikke embedsmænd eller fagforeninger til at holde mindsteløn så lavt som muligt.

Et andet problem er, at mange andre sektorer i Cambodja ikke har et juridisk mindsteløn. Svaret fra myndighederne er derfor let: "hvordan kunne vi eventuelt øge lønningerne, da embedsmænd ikke engang har en sådan juridisk mindsteløn"

En tredje årsag er den klassiske 'konkurrenceevne argument'. Virksomheder og købere altid argumentere for, at de kan finde billigere lønomkostninger andre steder, i Bangladesh for eksempel.

Hvad med ansættelseskontrakter? Antallet af kortvarige kontrakter er boomet i de senere år.

I dag, vil jeg sige, at omkring 60% af arbejderne har en kortvarig kontrakt i branchen. Og de kortfristede kontrakter er roden til store problemer for arbejderne Først enhver kontrakt du underskriver bringer dig tilbage til en "nul-års anciennitet, så du ikke kan bruge din ret til årlig ferie, barsels- og anciennitetstillæg.

Men kortsigtede kontrakter også fungere som Damokles sværd på arbejderne. "Du nægter at gøre overarbejde? Du kontrakt vil ikke blive fornyet." "Du ønsker at tilslutte sig en fagforening? Din kontrakt vil ikke blive fornyet." "Du bliver gravid? Din kontrakt vil ikke blive fornyet." Og så videre. Kortvarige kontrakter er beregnet til at opretholde en usikker, krybende og ikke-organiseret arbejdskraft på fabrikkerne. Og således holde lønningerne lave. Loven bemyndiger fabrikker til at ansætte vikarer til meget specifikke opgaver og bestemte tidspunkter. Det ikke giver dem mulighed for at formere kortsigtede kontrakter. Men det er, hvad der sker. Og det er helt ulovligt.

Er situationen bedre i fabrikker leverer store kendte mærker som Gap, Levis eller H&M?

Jeg vil generelt sige, at arbejdsforholdene er bedre i disse fabrikker. Men disse leverandører har et stort netværk af underleverandører, der forbliver helt ude af syne. Nogle gange, antallet af arbejdere hos underleverandørerne tre, fire eller fem gange højere end i det overvågede enhed. Og det er her de værste overtrædelser af arbejdsmarkedslovgivningen ske: tvungen overtid, union busting, ingen mindsteløn ...

Hvad har været de gode resultater fra C.CAWDU hidtil?

Selvom arbejdsvilkår og lønninger forbliver dårligt i landet, de trods alt forbedret gennem årene. Fagbevægelsen er langt stærkere i dag end for 10-15 år siden, og fabrikkerne er nødt til at tage højde for dette. C.CAWDU har nu 50.000 medlemmer på mere end 60 fabrikker, og antallet vokser hvert år. Det lykkedes os at indføre eller at forsvare ordentlige kontrakter i mange fabrikker, og vi har været på forkant med de generalstrejker i landet.

Men ud over alt dette, det vigtigste sejr for mig er at se alle disse arbejdere er interesserede i arbejdsretten, villig til at lære om deres rettigheder, og at forsvare den. For et par år siden, har mange arbejdere ikke særligt bevidste om, at deres arbejdsforhold var dårlige. De anså det som normalt. I dag, de ved, hvad der er acceptabelt og hvad der ikke. De kan gøre forskellen mellem en uafhængig og en gul fagforening. Og selv om de til tider stadig er bange for at slutte sig til os, de ved, vi er her.