postheadericon Grænseværdier sænkes for azo-farvestoffer

Azokampagne

EU's Fødevareagentur (EFSA) har besluttet at anbefale at grænseværdierne sænkes for 2 azofarvestoffer og et tredje farvestof. Stofferne bruges hovedsageligt i slik og har sammen med et almindeligt brugt konserveringsmiddel vist sig at fremkalde adfærdsændringer hos børn i doser som børn ofte indtager.

- ”Det er selvfølgelig godt at grænseværdierne for disse tre stoffer sænkes, men samtidig noget beskæmmende når de burde forbydes øjeblikkeligt. Det er fuldstændigt uanstændigt at tillade stoffer i fødevarer, der påvirker menneskers adfærd negativt, og det er grundlæggende helt uforståeligt, at det ikke allerede er stoppet politisk”, siger Klaus Melvin Jensen, kampagnleder i Aktive Forbrugere.

Aktive Forbrugere har igennem 10 år arbejdet for at få fjernet azofarvestoffer fra markedet, og er meget uforstående overfor EFSAs behandling af farvestofferne.

- "Det er ubegribeligt EFSA insisterer på kun at ville vurdere stofferne enkeltvis og derfor vælger at ignorere de videnskablige undersøgelser, der viser at visse azofarvestoffer i sammenhæng med et hyppigt brugt konserveringsmiddel, kan give adfærdsændringer hos børn fx i form af hyperaktivitet – i doser som børn hyppigt indtager. Det er gammeldags og for dumt.”, siger Klaus Melvin Jensen.

De stoffer, der i gentagne undersøgelser har vist sig at kunne påvirke børns adfærd er azofarvestofferne: E102, E110, E122, E124 og E129, samt farvestoffet 104.

Fra februar 2010 skal produkter indeholdende E102, E104, E110, E122, E124 og E129 alle mærkes med "Kan have uønskede virkninger på børns aktivitetsniveau og opmærksomhed." som en følge af en EU-beslutning fra 2008.

Der er endnu ikke undersøgelser, der viser om, eller hvordan, disse tilsætningsstoffer påvirker voksne eller børn i fostertilstanden.


Gør noget! Bliv medlem af Aktive Forbrugere og støt arbejdet for at fremme bæredygtige fødevarer af en god kvalitet. Som medlem har du også mulighed for at deltage direkte i Aktive Forbrugeres kampagner. Klik her for at blive medlem!