postheadericon Aktivister arresteret og chikaneret

Tøj- og tekstilarbejderene i Bangladesh har i løbet af sommeren demonsteret mod urimelige lave mindstelønninger.

I mange år har mindstelønnen i Bangladesh ligget på 1662 taka (140 kr.) hvilket har den noget tvivlsomme ære at være den laveste industrimindsteløn i verden. Regeringen i Bangladesh har tilbudt at hæve lønnen til 3000 taka (250 kr.). Men dette ligger stadig meget langt under hvad der er nødvendigt for at det gøre det muligt for arbejderne at leve et ordentligt liv med råd til bolig, mad og skolegang til børnene. Reelt lever tekstilarbejderne i Bangladesh i konstant fattigdom. Arbejdernes har krævet en mindsteløn på 5000 taka (420 kr.)

Regeringen i Bangladesh har slået hårdt ned på demonstranterne og benyttet lejligheden til at udstedt arrestordre på en række menneske- og arbejdstagerrettighedsaktivster. Især det international anerkendte Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS) er blevet hård ramt.

Aktivister arresteret
Den 13. august blev BCWSs direktør Kalpona Akter anholdt sammen med sin kollega Babul Akhter. I fængslet blev Babul Akhter mishandlet bl.a. ved at blive slået med trækølle og truet med at blive skudt.

 

Clean Clothes Campaign har arbejdet med at lægge pres på regeringen i Bangladesh for få løsladt Kalpona Akter og Babul Akhter, bl.a. ved at kontakte og aktiverer EU landenes ambassader i Bangladesh og ved at arrangerer en email kampagne mod regeringen. Fredag den 10 september blev Kalpona Akter og Babul Akhter løsladt mod kaution. Imidlertid er en række sigtelser for"deltagelse i flere retsstridige handlinger, herunder tilskyndelse at skabe uro i gaderne og bistå i at skabe uro på arbejdsmarkedet i beklædningssektoren” blevet opretholdt.

Chikane af BCWS
BCWS arbejder hovedsageligt med at dokumenterer overtrædelser af menneske- og arbejdstagerrettighederne i Bangladesh og træne arbejdere, så de selv kan arbejde for at forbedre deres forhold. Direktøren Kalpona Akter er selv tidligere børnearbejder.

Allerede før demonstrationerne startede blev BCWS chikaneret af regeringen i Bangladesh. Den 3. juni blev BCWSs NGO registrering annulleret, der blev beordret konfiskation af al deres ejendom og og deres bankkonti blev indefrosset.

Den 9. august, fik BCWS tilladelse til at indgive en ny NGO registrerings ansøgning. Dette blev dog anset for helt uacceptabelt for BCWS, fordi indsendelse af en ny ansøgning samtidig skulle indeholde en indrømmelse af regeringens beskyldninger mod BCWS. En anden betingelse var, at Kalpona Akter og Babul Akhter skulle fratræde deres stillinger hos BCWS.

Clean Clothes Campaign vil fortsat følge sagen og arbejde for at forbedre menneske- og arbejdstagerrettighederne i Bangladesh. Ligesom der konstant sættes fokus på de urimeligt lave lønninger som desværre er dagligdag for tøj- og tekstilarbejderene i Bangladesh.

Clean Clothes Campaign Danmark arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene og sikre etisk bæredygtige tøjprodukter til forbrugerne. Aktive Forbrugere var med til at stifte Clean Clothes Campaign Danmark i 2007.


Gør noget! Bliv medlem af Aktive Forbrugere og støt arbejdet for etisk og social bæredygtighed i tøj- og tekstil industrien. Som medlem har du også mulighed for at deltage direkte i Aktive Forbrugeres kampagner. Klik her for at blive medlem!