postheadericon Azofarvestoffer skal mærkes

Azokampagne

Den 20. juli 2010 træder nye EU-regler om mærkning af de sundhedsskadelige azofarvestoffer i kraft. Det betyder, at fødevarer som indeholder de fem mest brugte azofarvestoffer, fremover skal mærkes med den ildevarslende sætning: 'Kan have en negativ indvirkning på børns aktivitet og koncentrationsevne'.

Kampagneleder Klaus Melvin Jensen fra Aktive Forbrugere er glad for de nye mærkningsregler, men undre sig over hvorfor azofarverne ikke direkte forbydes:

- "Man kan med rette spørge, hvorfor vores politikere nøjes med at vedtage mærkningsregler som skal advare forbrugerne og ikke direkte forbyder azofarvestofferne. Især når der nu findes uproblematiske alternative farvestoffer som fødevareindustrien nemt kan bruge i stedet for. De fleste azofarvestoffer bruges i slik og det er næppe realistisk at forvente, at vores kære små børn nærlæser ingridienslisten inden de guffer lækkerierne i sig.".

Fakta om Azofarver
Der er 10 forskellige azofarvestoffer, som er tilladt i fødevarer i EU og Danmark. De mest brugte er:

  • Tatrazin (E102)
  • Sunset Yellow FCF (E110)
  • Azorubin (E122)
  • Ponceau 4R (E124)
  • Allura Red AC (E129)

Azofarvestofferne findes i adskillige forskellige fødevarer men hovedsageligt i slik, sodavand og saftevand.

Hovedproblemet er, at azofarvestoffer kan medføre hyperaktivitet hos børn og desuden kan give allergi-lignende symptomer såsom høfeber, nældefeber og astma. De fleste azofarvestoffer var tidligere forbudt i Sverige, men blev tilladt da Sverige blev medlem af EU. Flere azofarvestoffer er forbudt i USA og Canada.


Gør noget! Bliv medlem af Aktive Forbrugere og støt arbejdet for at fremme bæredygtige fødevarer af en god kvalitet. Som medlem har du også mulighed for at deltage direkte i Aktive Forbrugeres kampagner. Klik her for at blive medlem!