postheadericon Sandblæsning af jeans dræber

Sandblæsning af jeans foregår ved at sand under højt tryk blæses mod stoffet, hvilket giver stoffet et afbleget og slidt udseende. Sandet indeholder bl.a. mineralet silicium, som giver et bedre resultat af sandblæsningen.

Når arbejdere i tøjindustrien arbejder med sandblæsning, vil de uundgåeligt komme til at indånde store mængder siliciumstøv, som kan give dem lungesygdommen silikose. Det er en uheldbredelig sygdom som bl.a. medfører åndenød, hoste og feber. I de sene stadier er sygdommen invaliderende og ofte dødbringende.

Grundet sundhedsrisikoen ved sandblæsning har der i mange år eksisteret EU regler, som kræver at siliciumandelen af sandet ikke overstiger 1%. Men i tøjindustrien benyttes der sandblæsningssand som indeholder op til 80% silicium. Sandblæsning af jeans foregår da også i en række lande udenfor EU, som Ægypten, Bangladesh og Tyrkiet.

Alene i Tyrkiet anslås det, at mellem 8.000 og 10.000 arbejdere har arbejdet med sandblæsning i de sidste 10 år. Mindst 4.000 forventes at blive ramt af silikose. Tyrkiet forbød da også sandblæsning af jeans i marts 2009. Imidlertid foregår der stadigt en del ulovlig sandblæsning i Tyrkiet og resten af produktionen er flyttet til lande som Bangladesh, Syrien og Ægypten, hvor der ikke findes nogen ordentlig regulering.

Klik her for at læse flere fakta om sandblæsning.

Klik her for at læse et interview med Adulhalim Demir, en sandblæsningarbejder.

Kortfilmen "Deathly Jeans" viser konsekvenserne af sandblæsning for de Tyrkiske arbejdere.