postheadericon Leverpostej

Konkret økologi

leverpostejDen leverpostej vi kender i dag består i korte træk af hakket svinelever og -spæk tilsat krydderier, æg, mel, mælk og margarine, der bages i ovnen. Men leverpostejen har mange år på bagen, og kan som pålæg dateres helt tilbage til 1847. Postej var oprindeligt kød omsvøbt med dej, som derefter blev bagt. Igennem årene har leverpostejen udviklet sig og blevet den hakkede, bagte postej vi kender i dag.

Hovedforskellene på økologisk og konventionel leverpostej er at der er strammere regler for dyrevelfærd i den økologiske produktion og at der ikke benyttes tilsætningsstoffer i økologisk leverpostej.

 

Fremstilling af leverpostej

Leverpostej fremstilles ved maskinel hakning af lever, der derefter blandes med de øvrige ingredienser og eventuelle tilsætningsstoffer. Herefter fyldes massen i aluminiumsforme og bages i ovnen, gerne i vandbad. Fabriksfremstillingen adskiller sig ikke særligt fra den originale måde at fremstille leverpostej på. Den største forskel er anvendelsen af store elektriske maskiner og tilsætningsstoffer.


Forskelle på økologisk og konventionel leverpostej

Når man sammenligner konventionel og økologisk leverpostej, vil de største forskelle ligge i de økologiske regler der er for produktion af svinekød, mælk og mel. Herudover er reglerne omkring anvendelse af tilsætningsstoffer strengere i økologiske produkter end i konventionelle

Økologisk leverpostej indeholder ingen tilsætningsstoffer. Ser man bort fra tilsætningsstofferne i konventionel leverpostej, er ingredienserne i de to typer meget ens. Tilsætningsstofferne antages at være tilsat for at forlænge holdbarheden af produktet. Men der er ikke den store forskel på holdbarheden af økologisk og konventionel leverpostej.

Klik for at læse mre om tilsætningstoffer og økologi

Nogle af de regler som adskiller konventionel og økologisk svinekød er, at økologiske svin ikke fikseres når de er drægtige og har adgang til det fri, i modsætning til konventionelle svin. Økologiske svin tilbageholdes fra slagtning i dobbelt så lang tid efter medicinering som konventionelle Dermed sikres, at der ikke er medicinrester i det færdige produkt.

Den mælk der anvendes i økologisk leverpostej er fra økologiske køer. De økologiske køer kommer på græs om sommeren og har i stalden et blødt leje at ligge på. Derudover er der særligt strenge regler om medicinering af køerne. For konventionelle køer og mælkeproduktion gælder disse krav ikke.


Forskel på økologisk og konventionel leverpostej


Økologisk

Konventionel

Fabriksfremstillet

Ja

Ja

Tilsætningsstoffer, fx Natriumascorbat (E301), triphosphat (E451).

Nej

Ja

Fiksering af drægtige søer

Forbudt

Tilladt

Tilbageholdelse af svin inden slagtning efter medicinsk behandling

To gange lovkravet

Følger lovgivningen og er afhængig af medicintypen


Krav om græsning af køer om sommeren

Ja

Nej

Brug af sprøjtemidler og kunstgødning ved dyrkning af korn

Nej

Ja

Holdbarhed (gennemsnit)

22 dage

24 dage

Emballage

Aluminium og plastik

Aluminium og plastik


 

Emballage

Et fællestræk ved de sammenlignede leverpostejer er emballagen. Leverpostej sælges i aluminiumsbakker. De to slags leverpostej adskilte sig emballagemæssigt på ét punkt. Økologisk leverpostej var udover aluminiumsbakken emballeret i en løs plasticpose, mens konventionel leverpostej var i aluminiumsbakke med låg, samt et lag film/plast til at holde låget på plads.

Aluminium er energimæssigt dyrt at producere. En undersøgelse lavet i 1999 af Miljøstyrelsen, viser, at der er en betydelig miljøbelastning ved fremstilling af aluminium. Derudover er der kun en miljømæssig gevinst, hvis aluminiumet genanvendes. Langt de fleste aluminiumsbakker anvendt til leverpostej, vil ende i husholdningsaffaldet, og dermed ikke blive genbrugt.

Aluminiumbakker er den ideelle emballage for producenten. Aluminium tåler opvarmning, og kan derfor både anvendes under produktion og salg. Producenten behøver derfor ikke en form at tilberede leverpostejen i og en anden at sælge i. Forbrugerne kan også varme deres leverpostej i emballagen, når der skal serveres varm leverpostej. Sammenlignet med hvor meget leverpostej der sælges, er det sikkert begrænset hvor tit aluminiumsbakken bruges til genopvarmning af forbrugeren.

Klik for at læse mere om emballage til fødevarer


Eksempel på ingrediensliste

Økologisk

Svinelever (33%), spæk (33%), sødmælk (22%), hvedemel (5%), suppe (3%), salt (1,5%), kartoffelmel og krydderier

Konventionel

Svinelever (33%), spæk (32%), skummetmælk (20%), margarine (6%), hvedemel (4%), løg (3%), salt (1,5%), ansjoser, krydderier, konserveringsmiddel: Sorbinsyre (E200), stabilisator: diphosfater (E450) og triphosfater (E451), antioxidant: natriumascorbat (E301), mælkesyre (E270).


Eksempler på tilsætningsstoffer i leverpostej


Økologisk

Konventionel

Konserveringsmiddel

Øger fødevarens holdbarhed.

Ikke fundet

Sorbinsyre (E200), Mælkesyre (E270).

Stabilisator

Stabilisere fødevarens konsistens. Bruges i høj grad til af fortykne eller binde vand i fødevaren.

Ikke fundet

Diphosphater (E450), triphosphat (E451).

Antioxidant

Hindre fødevaren i at lave forbindelse med ilt

Ikke fundet

Mælkesyre (E270), Natriumascorbat (E301).

Surhedsregulerende

Regulerer den sure smag i fødevaren.

Ikke fundet

Mælkesyre (E270), Calciumlactat (E327), Natriumascorbat (E301). Udover den antioxidative og surhedsregulerende virknig, medvirker det også til farvedannelse og stabilisere kødets farve.Mere om tilsætningsstofferne

E-nummer og navn

Formål

E200 Sorbinsyre

Konserveringsmiddel. Især mod skimmel og mug. Bruges i sure og let sure fødevarer. Ingen sundhedsrisiko i de anvendte/ tilladte mængder.

E270 Mælkesyre

Antioxidant og surhedsregulerende. Derudover har det konserverende effekt. Binder metaller og har derfor forstærkende effekt på antioxidanter.

E301 Natriumascorbat

Antioxidant. Forhindre påvirkning fra ilt, hermed harskning og brunfarvning. Derudover er det surhedsregulerende, medvirker til farvedannelse og stabilisere kødets røde farve. Det er tilført som antioxidant, men de andre virkninger er også at foretrække. (Har beskyttende effekt mod dannelse af nitrosaminer).

E327 Calciumlactat

Surhedsregulerende. Derudover er det en antioxidant, da E-nummer er mellem 300 –385. Desuden forstærker det andre antioxidanters virkning.

E450 Diphosfater

Stabilisator. Binder vand og virker som hævemiddel. Giver en blød konsistens..

E451 Triphosfat

Stabilisator. Binder vand og virker som hævemiddel. Giver en blød konsistens.Kilder

Et stykke med leverpostej, Halvor Petersen, 1997, Roskilde museums forlag s. 11
Frk. Jensens kogebog, s. 179
Slagterbogen, 2. udgave, Lone Borg, 2002, Erhvervsskolernes forlag, s. 117.
Miljøprofiler for aluminium i et livscyklusperspektiv, Miljøprojekt nr. 478 1999
Miljøstyrelsen.E-nummerbogen af Orla Zinck og Torben Hallas-Møller, 7. udgave. 2008.

 

Flere aktikler om konkret økologi

Lakrids
Bacon
Mandariner
Hindbærbrus
Kyllingepølser
Sukker
Frossen Pizza
Leverpostej