postheadericon Mandariner

Konkret økologi

mandarinerMandarinen er en af de mindste citrusfrugter og er generelt sødere i smagen og lettere at skrælle end fx appelsiner. Formen på mandariner er oftest lettere fladtrykt, næsten rund, og frugten indeholder 0-25 kerner. Botanisk set er mandarinen et bær og er en god kilde til a- og c-vitamin, fosfor, jern og kalium.

Man mener, at mandarintræet stammer fra det nordøstlige Indien eller det sydvestlige Kina, de første beretninger om frugten stammer fra 1200 f.Kr. Først i 1800-tallet blev mandarinen importeret til Europa og middelhavsmandarinen opstod.

Oftest forveksles mandarinen med klementinen, som er en krydsning mellem mandarin og bitterappelsin. Klementinen er lidt lysere i skrællen og en smule mere syrlig i smagen end en mandarin. Klementinen indeholder som regel ingen kerner og er derfor mere eftertragtede, da mange ser det som et unødvendigt onde at skulle pille kernerne fra frugten.


Fremstilling af mandariner

De mandariner vi spiser i Danmark kommer oftest fra landene omkring Middelhavet fx Spanien, Italien og Grækenland.

klik for at læse mere om transport af fødevarer

Mandariner vokser på stedsegrønne træer, der i naturen er 4-6 meter, men på plantager kun er 2-4 meter høje, da det på den måde er lettere at plukke frugterne. Mandariner kan vokse i tropisk klima, men har det dog bedst i subtropisk klima, hvor der er udprægede årstider. Mange mandarinsorter sætter pris på en tørketid på 3-4 måneder og trives fint et stykke over havet, hvor der er et lidt køligere klima. Det er dog nødvendigt at dyrke mandariner i fuld sol, da der ellers ikke kommer særlig mange frugter på træerne. Optimal dagtemperatur ligger på 25-30 grader og tæerne har et stort vandbehov, derfor er det på plantager næsten altid nødvendigt med kunstvanding.

Modenhed på mandariner bestemmes efter frugtsaftens indhold af sukker og syre, da syreindholdet daler kraftigt lige før modning. Hænger frugterne for længe på træerne bliver de for søde og skrællen kan puffe op. Det kan betyde at frugtkødet tørrer lidt ud og dermed ikke er særlig saftigt længere.

Mandariners farve indikerer ikke nødvendigvis om frugten er moden, da farveskift er temperaturafhængigt. Som regel skifter frugten ved modenhed farve fra mørk til lys grøn, men den orange farve fremkommer først når temperaturen i flere timer har været under 18 grader. Bliver det herefter varmt igen, kan mandarinen igen blive grøn.For de første frugter til eksport er man ofte nødt til at opbevare dem en tid 20 grader og høj luftfugtighed for at få den rette farve, da mange forbrugere har svært ved at tro at grønne mandariner kan være modne.

Når mandarinerne er plukket og transporteret til pakkehallen, bliver de hældt på et samlebånd. Først vaskes frugterne, herefter poleres de ved at blive rullet over et ujævnt lag. Herefter sprøjtes konventionelle mandariner med voks indeholdende en svag gift, der skal beskytte mod råd.

Herefter vejes mandarinerne, sorteres og pakkes efter vægt. Nogle frugter pakkes i kasser andre i net og de forsynes med etiketter.

Til sidst transporteres de til deres destinationer i lastbiler eller på containerskibe. Her opbevares de ved 0-4 grader, på den måde kan de holde sig i 10-12 uger.


Forskellen på økologiske og konventionelle mandariner

En af de største forskelle på økologiske og konventionelle mandariner er måden de dyrkes på. Ved dyrkning af konventionelle mandariner benyttes der en række pesticider. Pesticiderne benyttes i produktionen til at slippe af med skadedyr, skadende svampe og ukrudt og bruges i store mængder på konventionelle mandarinplantager. I konventionelle mandariner finder derfor man i mange af frugterne pesticidrester, nogle gange i mængder der overskrider de fastsatte grænseværdier.

Klik for at læse om nogle af de pesticider og konventionelle mandariner

Desuden kunstgødes de konventionelle mandarintræer meget for at øge udbyttet.

Alle disse pesticider og kunstgødning medfører problemer for de lokale økosystemer i dyrkningsområderne. Mange af frugtplantagerne ligger på grund af træernes store behov for vand i nærheden af vandløb eller dæmninger, så de kan overvandes. Ved overvanding bliver noget af vandet ledt tilbage til vandløbet ofte med rester af sprøjtemidler og kunstgødning til skade for dyre- og plantelivet i vandet.

Økologiske mandariner skal overholde reglerne om økologisk dyrkning og må derfor ikke behandles med pesticider eller kunstgødning. Derimod må bruges naturligt gødning fra husdyr og ukrudt må bekæmpes mekanisk. Enkelte sprøjtemidler må dog bruges særlige tilfælde og med streng kontrol.

Klik for at læse mere om kunstgødning

Overfladebehandling benyttes ofte konventionelle mandariner for at forhindre rådangreb og for at få en fin skinnende overflade. Overfladebehandlingen, der sprøjtes på mandarinerne efter høst består af voks tilsat pesticider. Er mandarinerne overfladebehandlede skal de mærkes. Dog kan man få konventionelt dyrkede mandariner, som ikke er overfaldebehandlede.


Oversigt over forskellen på økologiske og konventionelle mandariner


Økologisk

Konventionel

Kunstgødning

Ikke tilladt

Ja

Brug af pesticider

Ikke tilladt

Ja, typisk med Imazalil, Chlorophyrifos, Malathion og Dicofol

Indhold af pesticidrester

Nej

Ofte

Overfladebehandling

Ikke tilladt

Ja, men findes også udenKilder

Elin Kirkegaard & Niels Lyhne, Ernærings og levnedsmiddelleksikon, 3. udgave
Madvarer fra a-z
Pesticider til jul, Rapport, Danmarks Aktive Forbrugere
Hjemmesider: www.aarstiderne.com, www.biokreta.com, www.eksotiskefrugter.emu.dk

 

Flere aktikler om konkret økologi

Lakrids
Bacon
Mandariner
Hindbærbrus
Kyllingepølser
Sukker
Frossen Pizza
Leverpostej