postheadericon Tilsætningsstoffer og økologi

Kun relativt få tilsætningsstoffer er tilladte at bruge i økologiske fødevarer, da en af ideerne med økologi er at produkterne skal være så naturlige og opringelige som muligt som muligt. 

I økologiske fødevarer er kun omkring 40 tilsætningsstoffer tilladt. Af de tilladte stoffer må langt de fleste kommes i vegetabilske produkter, og nogle må bruges i økologiske kødvarer. Så antallet af tilsætningsstoffer accepteret til brug i økologisk fødevarefremstilling er småt i forhold til den konventionelle industri, hvor listen indeholder omkring 350 tilsætningsstoffer.

De tilladte tilsætningsstoffer behøver ikke at være økologisk fremstillede, dog må maksimalt 5% af et økologisk produkt bestå af ikke-økologiske ingredienser.

Før et tilsætningsstof tilføjes på listen over tilladte i økologiske fødevarer, skal det vurderes af fødevaremyndighederne i enten Danmark eller EU. Er der tvivl om et tilsætningsstofs indvirkning på helbredet kommer det forbrugeren til gode, idet økologien så vidt muligt ikke tillader sundhedsskadelige eller allergifremkaldende stoffer i fødevarerne. Der arbejdes altså på at fremstille produkter, hvor færrest mulige ting er tilsat for at bedre farve, konsistens eller smag. Blandt andet er nitrit ikke tilladt i økologiske produkter, da stoffet dels er giftigt og desuden mistænkes for at være temmelig kræftfremkaldende.

Derudover er der nogle specifikke regler mht. farvestoffer og aromaer i økologiske fødevarer. Syntetiske farvestoffer er forbudte og naturlige farvegivere må ikke tilsættes udelukkende for farvens skyld. Aromastoffer må ikke bruges i økologiske animalske produkter, mens der i vegetabilske fødevarer må benyttes naturlige aromaer. Naturlig aroma er udvundet af den råvare, hvis smag aromaen skal tilføre varen. Sødemidler er ikke tilladte i økologiske produkter.

Når man producerer økologiske fødevarer, sker det oftest udfra en holdning om at fødevaren skal være så ”ren” som muligt. Forstået sådan at produktet skal lægge sig meget tæt op af det oprindelige produkt. Med andre ord vil et økologisk produkt oftest være meget tæt på et produkt man selv ville lave i sit eget køkken. Økologi er ikke kun en holdning til dyrevelfærd, men også en holdning til at kunstige ingredienser ofte ikke er nødvendige. Det er vigtigt at man som forbruger er klar over at man kan finde tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer, uden at det er ulovligt. Den økologiske tankegang bygger på et princip om at fødevaren skal være gennemskuelig og miljørigtig, derfor vil man i langt mindre grad, end det er tilladt, finde tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer.


Liste over tilsætningsstoffer tilladt i økologiske, vegetabilske fødevarer

E-nummer

Navn

Egenskab

E170

Calciumcarbonater

Surhedsregulerende

E270

Mælkesyre

Konserverende effekt. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.

E290

Kuldioxid

Giver bobler i sodavand. Pakkegas.

E296

Æblesyre

Surhedsregulerende. Konserverende egenskab. Forstærker antioxidanter

E300

Ascorbinsyre

Melbehandlingsmiddel. Antioxidant. Surhedsregulerende. Beskytter mod nitrosaminer.

E306

Stærk Tocoherolholdige ekstrakter

Antioxidant

E322

Lechitiner

Emulgator. Vis antioxidativ virkning.

E330

Citronsyre

Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.

E333

Calciumcitrat

Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.

E334

L-vinsyre

Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.

E335

Natriumtartrat

Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.

E336

Kaliumtartrat

Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.

E341

Monocalciumfosfat

Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.

E400

Alginsyre

Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.

E401

Natriumalginat

Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.

E402

Kaliumalginat

Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.

E406

Agar

Fortykningsmiddel og stabilisator.

E407

Carrageenan

Stabilisator. Fortykningsmiddel. Geleringsmiddel

E410

Johannesbrødkernemel

Stabilisator. Fortykningsmiddel.

E412

Guargummi

Stabilisator. Fortykningsmiddel.

E413

Targanth

Stabilisator. Fortykningsmiddel.

E414

Arabisk gummi

Stabilisator. Fortykningsmiddel.

E415

Xanthangummi

Stabilisator. Fortykningsmiddel.

E416

Karayagumi

Stabilisator.

E422

Glycerol

Konsistensmiddel (blødgørende).

E440

Pectin

Fortykningsmiddel/ geleringsmiddel.

E500

Natriumcarbonater

Surhedsregulerende. Indgår i de fleste bagepulvere.

E501

Kaliumcarbonater

Hævemiddel.

E503

Ammoniumcarbonater

Hævemiddel.

E504

Magnesiumcarbonater

Surhedsregulerende.

E516

Calciumsulfat

Næringsstof til gær. Vandjustering til mineralvand og øl.

E524

Natriumhydroxid

Neutraliserer syrer under dannelse af Natriumsalte.

E551

Siliciumdioxid

Antiklumpningsmiddel.

E938

Argon

Pakkegas.

E941

Nitrogen

Pakkegas.

E948

Oxygen

Pakkegas.

 


Liste over tilsætningsstoffer tilladt i animalske fødevarer

E-nummer

Navn

Egenskab

E250

Nitrit

Konserverings og farvemiddel. Meget omstridt. Danske økologiske producenter benytter ikke nitrit.

E270

Mælkesyre

Konserverende effekt. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.

E290

Kuldioxid

Giver bobler i sodavand. Pakkegas.

E325

Natriumlactat

Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter

E330

Citronsyre

Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.

E331

Natriumcitrat

Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.

E406

Agar

Fortykningsmiddel og stabilisator.

E407

Carrageenan

Stabilisator. Fortykningsmiddel. Geleringsmiddel

E410

Johannesbrødkernemel

Stabilisator. Fortykningsmiddel.

E412

Guargummi

Stabilisator. Fortykningsmiddel.

E440

Pectin

Fortykningsmiddel/ geleringsmiddel

E941

Nitrogen

Pakkegaas

E948

Oxygen

Pakkegas

 


Kilder

Færre numre i maden - Viden om økologi og tilsætningsstoffer (Økologisk Jordbrug)

www.retsinfo.dk, 3.1.1. Tilsætningsstoffer mv.(d.18-01-2006)

www.varefakta.dk, hvad betyder ordene (d. 25-01-2006)

Bekendtgørelse om økologiske fødevarer m.v.: BEK nr. 761 af 14/08/2000

Bekendtgørelsen om økologiske fødevarer mv., bilag 1. (BEK nr. 761 af 14/08/2000

Rådets forordning bilag VI

.E-nummerbogen, , Orla Zinck og Torben Hallas-Møller