postheadericon Clean Clothes Campaign Danmark

Aktive Forbrugere arbejder for et bedre og mere bæredygtigt forbrug, herunder et etisk og socialt bæredygtigt forbrug.

Aktive Forbrugere er derfor aktive i Clean Clothes Campaign Danmark (CCCDK), som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene.

Langt det meste af det tøj som sælges i Danmark er produceret i lande som Kina, Thailand, Bangladesh og Tyrkiet. Alt for ofte under helt uanstændige forhold, med grov underbetaling af arbejderne, fx udgør arbejdslønnen som regel mindre end 3% af den pris, tøjet koster i de danske butikker. Derudover forekommer der ofte børnearbejde og direkte undertrykkelse af arbejderne og deres fagforeninger.

Aktive Forbrugere var sammen med bl.a. 3f og Mellemfolkeligt Samvirke med til at stifte CCCDK i 2007. CCCDK er en del af den internationale Clean Clothes Campaign som arbejder i 14 europæiske lande og samarbejder med et netværk på over 200 organisationer og fagforeninger i producentlandene.

postheadericon Aktivister arresteret og chikaneret

Tøj- og tekstilarbejderene i Bangladesh har i løbet af sommeren demonsteret mod urimelige lave mindstelønninger.

I mange år har mindstelønnen i Bangladesh ligget på 1662 taka (140 kr.) hvilket har den noget tvivlsomme ære at være den laveste industrimindsteløn i verden. Regeringen i Bangladesh har tilbudt at hæve lønnen til 3000 taka (250 kr.). Men dette ligger stadig meget langt under hvad der er nødvendigt for at det gøre det muligt for arbejderne at leve et ordentligt liv med råd til bolig, mad og skolegang til børnene. Reelt lever tekstilarbejderne i Bangladesh i konstant fattigdom. Arbejdernes har krævet en mindsteløn på 5000 taka (420 kr.)

Regeringen i Bangladesh har slået hårdt ned på demonstranterne og benyttet lejligheden til at udstedt arrestordre på en række menneske- og arbejdstagerrettighedsaktivster. Især det international anerkendte Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS) er blevet hård ramt.

Læs mere…

 

postheadericon Fabriksarbejdere nægtet basale rettigheder

De internationale luksus brands Tommy Hilfiger og Polo Ralph Lauren nægter basale rettigheder til de fabriksarbejdere på PT Mulia Knitting Factory (MKF) i Indonesien, hvor de får produceret deres tøj.

Tommy Hilfiger har en række butikker i Danmark og Polo Ralph Lauren sælges bl.a. i Kaufmann og Axel.

Ifølge Clean Clothes Campaign (CCC) er arbejderne, siden begyndelsen af 2008, blevet nægtet retten til at oprette deres egen uafhængige fagforening. MFK nægter at anderkende fagforeningen SBGTS-GSBI, som er oprettet af den nationale fagforening GSBI. Og I 2008 fyrede MKF alle de fagforeningledere og medlemmer i SBGTS-GSBI som ikke ville droppe kampen for deres rettigheder.

Læs mere…

 

postheadericon Arrestation for at demonstrere mod Triumph

Politiet i Thailand har udstedt arrest ordrer mod tre fagforeningsledere, Jitra Kotchadej, Sunthorn Boonyod og Bunrawd Saiwong for at arrangere en fredelig demonstration mod afskedigelsen af næsten 2000 arbejdere på undertøjsfabrikken Body Fashion Thailand, som er ejet af Triumph International.

Læs mere…