postheadericon Azokampagne

Der findes 10 forskellige azofarvestoffer som er tilladt i levnedsmidler i EU og Danmark.

Azofarvestoffer findes i adskillige forskellige fødevarer men hovedsageligt i slik, sodavand og saftevand. Azofarvestoffer er ikke tilladt i økologiske produkter.

Alle azofarvestoffer har vist sig at kunne give allergi-lignende symptomer såsom høfeber, nældefeber og astma. En engelsk undersøgelse fra 2007 viser at azofarvestoffer kan kan forårsage hyperaktivitet hos børn.

De mest brugte azofarvestoffer er:

  • Tatrazin (E102)
  • Sunset Yellow FCF (E110)
  • Azorubin (E122)
  • Ponceau 4R (E124)
  • Allura Red AC (E129)

Disse skal ifølge EU reglerne mærkes med sætningen: 'Kan have en negativ indvirkning på børns aktivitet og koncentrationsevne'.

Aktive Forbrugere har i siden 1999 arbejdet for at få stoppet brugen af azofarvestoffer i fødevarer. En lang række virksomheder som Haribo, Coop, CocaClola og Rema 1000 har droppet azofarverne,

Nedenstående er alle nyheder og aktiviteter fra Aktive Forbrugeres kampagne mod Azo-farvestoffer.

postheadericon Forbruget af tøj og sko forurener verden

Azokampagne

Moynaq Aral Sea
Produktionen af tøj og sko er blandt de absolut mest forurenende i verden. En kampagne fra Aktive Forbrugere vil sætte fokus på problemet overfor tøjbranchen og forbrugerne.

Miljøproblemerne er talrige fx bruges 25% af alle verdens insekticider til dyrkning af bomuld som desuden kræver meget store mængder vand for at kunne gro. Vand som ofte drænes fra søer og vandløb. Garvning af læder foregår med det giftige tungmetal krom, syntetiske stoffer produceres med et høj energiforbrug og tøj er ofte farvet med allergifremkaldende stoffer.

Læs mere…

 

postheadericon Aldi dropper azofarvestoffer

Azokampagne

Supermarkedskæden Aldi dropper nu de sundhedsskadelige azofarvestoffer i deres butikker. Beslutningen kommer efter en henvendelse fra Aktive Forbrugere.

Aktive Forbrugere har i mere end 10 år ført kampagne mod azofarvestofferne. En lang række viksomheder som Haribo, Rema 1000, CocaCola og Tiger har tidligere meddelt at de droppe azofarverne.

Kampagneleder Klaus Melvin Jensen fra Aktive Forbrugere er glad for Aldis beslutning:
- "Det er positivt at også en international supermarkedskæde som Aldi nu sætter forbrugernes sundhed først og dropper azofarvestofferne."

Læs mere…

 
Flere artikler...