postheadericon Azokampagne

Der findes 10 forskellige azofarvestoffer som er tilladt i levnedsmidler i EU og Danmark.

Azofarvestoffer findes i adskillige forskellige fødevarer men hovedsageligt i slik, sodavand og saftevand. Azofarvestoffer er ikke tilladt i økologiske produkter.

Alle azofarvestoffer har vist sig at kunne give allergi-lignende symptomer såsom høfeber, nældefeber og astma. En engelsk undersøgelse fra 2007 viser at azofarvestoffer kan kan forårsage hyperaktivitet hos børn.

De mest brugte azofarvestoffer er:

  • Tatrazin (E102)
  • Sunset Yellow FCF (E110)
  • Azorubin (E122)
  • Ponceau 4R (E124)
  • Allura Red AC (E129)

Disse skal ifølge EU reglerne mærkes med sætningen: 'Kan have en negativ indvirkning på børns aktivitet og koncentrationsevne'.

Aktive Forbrugere har i siden 1999 arbejdet for at få stoppet brugen af azofarvestoffer i fødevarer. En lang række virksomheder som Haribo, Coop, CocaClola og Rema 1000 har droppet azofarverne,

Nedenstående er alle nyheder og aktiviteter fra Aktive Forbrugeres kampagne mod Azo-farvestoffer.

postheadericon Grænseværdier sænkes for azo-farvestoffer

Azokampagne

EU's Fødevareagentur (EFSA) har besluttet at anbefale at grænseværdierne sænkes for 2 azofarvestoffer og et tredje farvestof. Stofferne bruges hovedsageligt i slik og har sammen med et almindeligt brugt konserveringsmiddel vist sig at fremkalde adfærdsændringer hos børn i doser som børn ofte indtager.

- ”Det er selvfølgelig godt at grænseværdierne for disse tre stoffer sænkes, men samtidig noget beskæmmende når de burde forbydes øjeblikkeligt. Det er fuldstændigt uanstændigt at tillade stoffer i fødevarer, der påvirker menneskers adfærd negativt, og det er grundlæggende helt uforståeligt, at det ikke allerede er stoppet politisk”, siger Klaus Melvin Jensen, kampagnleder i Aktive Forbrugere.

Læs mere…

 

postheadericon Søstrene Grene dropper azo!

Azokampagne

Sammen med deres øvrige varer sælger Søstrene Grene en del slik og fødevarer i deres butikker. Søstrene Grene har nu meddelt Aktive Forbrugere at de dropper de sundhedsskadelige azofarvestoffer.

Læs mere…

 
Flere artikler...