postheadericon Clean Clothes Campaign Danmark

Aktive Forbrugere arbejder for et bedre og mere bæredygtigt forbrug, herunder et etisk og socialt bæredygtigt forbrug.

Aktive Forbrugere er derfor aktive i Clean Clothes Campaign Danmark (CCCDK), som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene.

Langt det meste af det tøj som sælges i Danmark er produceret i lande som Kina, Thailand, Bangladesh og Tyrkiet. Alt for ofte under helt uanstændige forhold, med grov underbetaling af arbejderne, fx udgør arbejdslønnen som regel mindre end 3% af den pris, tøjet koster i de danske butikker. Derudover forekommer der ofte børnearbejde og direkte undertrykkelse af arbejderne og deres fagforeninger.

Aktive Forbrugere var sammen med bl.a. 3f og Mellemfolkeligt Samvirke med til at stifte CCCDK i 2007. CCCDK er en del af den internationale Clean Clothes Campaign som arbejder i 14 europæiske lande og samarbejder med et netværk på over 200 organisationer og fagforeninger i producentlandene.

postheadericon Cambodiansk fagforeningsleder arresteret

Clean Clothes Campaign Danmark

Aktive Forbrugere og Clean Clothes Campaign er dybt bekymret over sikkerheden for de cambodianske fagforeningsledere.

Den 18. november blev Sous Chantha, fagforeningsleder fra Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Unions (C.CAWDU) arresteret og sigtet for narkohandel. Sigtelsen som menes at være på et falsk grundlagt, blev foretaget for at forhindre hans fagforeningsaktiviteter. Sous Chantha risikerer 2 til 5 år i fængsel.

C. CAWDU organiserede en landsdækkende strejke for højere lønninger i september 2010. Den førte til massefyringer af medlemmerne af fagforeningen og snesevis af retssager mod fagforeningsledere. Dags dato er 379 arbejdere fra 18 virksomheder stadig fyret. Deres familier er uden indkomst. De kan ikke betale for mad og husleje og risikerer nu at blive smidt ud af deres hjem.

Læs mere…

 

postheadericon Aktivister arresteret og chikaneret

Clean Clothes Campaign Danmark

Tøj- og tekstilarbejderene i Bangladesh har i løbet af sommeren demonsteret mod urimelige lave mindstelønninger.

I mange år har mindstelønnen i Bangladesh ligget på 1662 taka (140 kr.) hvilket har den noget tvivlsomme ære at være den laveste industrimindsteløn i verden. Regeringen i Bangladesh har tilbudt at hæve lønnen til 3000 taka (250 kr.). Men dette ligger stadig meget langt under hvad der er nødvendigt for at det gøre det muligt for arbejderne at leve et ordentligt liv med råd til bolig, mad og skolegang til børnene. Reelt lever tekstilarbejderne i Bangladesh i konstant fattigdom. Arbejdernes har krævet en mindsteløn på 5000 taka (420 kr.)

Regeringen i Bangladesh har slået hårdt ned på demonstranterne og benyttet lejligheden til at udstedt arrestordre på en række menneske- og arbejdstagerrettighedsaktivster. Især det international anerkendte Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS) er blevet hård ramt.

Læs mere…

 
Flere artikler...