postheadericon Sandblæsning af jeans

sandblaeste jeans 200Mange af de jeans som sælges i butikkerne har deres slidte look, fordi de er behandlet med sandblæsning, selvom denne metode giver tekstilarbejderne den dødbringende sygdom silikose. Sandblæsning foretages i lande som Tyrkiet, Bangladesh og Ægypten. Alene i Tyrkiet er der indtil til nu registeret 1200 tilfælde af silikose. Mange arbejdere er døde.

Klik her for at læse mere om silikose og sandblæsning af jeans

Aktive Forbrugere sætter i samarbejde med Clean Clothes Campaign Danmark fokus på sandblæsning af jeans. Kampagn er en del af af en global kampagne mod sandblæsning.

Som en følge af kampagnen mod Sandblæsning har en lang række danske og udenlandske tøjvirksomheder, bl.a. Jack&Jones, Esprit og Wrangler meddelt at de ikke vil benytte sandblæsning ved fremstillingen af deres jeans.

Klik her for at se en opdateret liste over virksomheder.

postheadericon Kampagne mod sandblæste “Killer jeans”

Mange af de jeans som sælges i butikkerne har deres slidte look fordi de er behandlet med sandblæsning, selvom denne metode giver arbejderne den dødbringende sygdom silikose. Virksomheder og tøjbrands som danske Solid og Dansk Supermarked, og internationale som New Yorker og Armani afviser en reel dialog om problemet.

Derfor starter Clean Clothes Campaign Danmark og Aktive Forbrugere en kampagne som sætter fokus på sandblæsning. Kampagnen starter med en aktion onsdag den 30.03.2011 mod Solid og New Yorkers butikker på Strøget i København.

Læs mere…

 

postheadericon Adulhalim Demir - sandblæsningarbejder

Interview med Adulhalim Demir - en tidligere sandblæsningarbejder fra Tyrkiet, som lider af silikose og ikke længere kan forsørge sine børn.

Læs mere…

 

postheadericon Fakta om sandblæsning af jeans

Hvad er sandblæsning? Hvorfor sandblæses jeans? Hvad er de sundhedsmæssige risici? Hvad er silikose? I hvilke lande foregår der sandblæsning? Er sandblæsning af jeans lovligt? Læs fakta om sandblæsning af jeans.

Læs mere…

 

postheadericon Appel om stop for sandblæsning af jeans

Den internationale Clean Clothes Campaign appellerer til alle jeans producenter, forhandlere og designere om at stoppe brugen af sandblæsning i jeansproduktionen. Læs appellen og klik her for at gå til Clean Clothes Campaigns hjemmeside og underskrive appellen.

Læs mere…

 

postheadericon Sandblæsning af jeans dræber

Sandblæsning af jeans foregår ved at sand under højt tryk blæses mod stoffet, hvilket giver stoffet et afbleget og slidt udseende. Sandet indeholder bl.a. mineralet silicium, som giver et bedre resultat af sandblæsningen.

Når arbejdere i tøjindustrien arbejder med sandblæsning, vil de uundgåeligt komme til at indånde store mængder siliciumstøv, som kan give dem lungesygdommen silikose. Det er en uheldbredelig sygdom som bl.a. medfører åndenød, hoste og feber. I de sene stadier er sygdommen invaliderende og ofte dødbringende.

Læs mere…