postheadericon Tøj og bæredygtighed

Det meste af det tøj som sælges i Danmark er produceret i lande som Kina, Bangladesh og Tyrkiet. Alt for ofte under helt uanstændige forhold, med grov underbetaling af tekstilarbejderne, farlige miljø- og arbejdsforhold, urimelige arbejdsvilkår og og direkte undertrykkelse af arbejderne og deres fagforeninger.

Som forbruger er det svært at handle bæredygtigt i tøjbutikkerne. Der mangler helt basale oplysninger om hvor og under hivlke forhold tøjet er produceret og kun lidt tøj er mærket med troværdig bæredygtighedmærker. Aktive Forbrugere er dog udarbejdet en forbrugerguide som kan guide forbugerne med et bedre og mere bæredygtigt forbrug.

Her på guiden kan du også få overblik over og indsigt i de mange alvorlige sociale- og miljømæsssige problemer som findes i den globale tøjindustri.


Forbrugerguide til bæredygtigt tøjindkøb

Hvad kan man gøre som forbruger for at købe bede og mere bæredygtigt.

toejindkoeb lille

Undgå Fast Fashion butikker. Pas på sandblæste Jeans. Find tøj med økologisk bomuld og miljømærket læder. Købe vintage og genbrug. Gå efter bæredygtighedsmærker som GOTS, EU blomsten og Svanan. Klik her for at læse mere.


android-boot-logo 634639Bæredygtig Tøjguide - Smartphone App

Aktive Forbrugere har også udgivet guiden som Smartphone App. til Android. Så er den lige ved hånden når man står i tøjbutikken.

Klik her for at finde App'en på Google Play


Mere om Tøj og Bæredygtighed

Arbejderne fortæller
Millioner af fattige tekstilarbejdere syr tøjet for den ventlige verdens forbrugere. Hør arbejderne egne fortællinger om de forhold de må arbejde og leve under.

OumChanSreyneth lille

Chan Sreyneth som som 20-årige pige Phnom Penh for at arbejde som syersker ved Wei Xin fabrikken som leverer til Zara. Men krænkelserne af arbejdernes rettigheder på fabrikken er så omfattende, at har været i strejke to gange siden hendes ankomst. Klik her for at læse mere.

Bego lille

Mange af de jeans som sælges i butikkerne har deres slidte look, fordi de er behandlet med sandblæsning. selvom denne metode giver tekstilarbejderne den dødbringende sygdom silikose. Adulhalim Demir fra Tyrkiet som lider af silikose fortæller om sit arbejde. Klik her for at læse mere

HounYi lille

Houn Yi er strikker ved E Garment, som er leverandør til H&M og er kendt for systematisk at modarbejde sine medarbejderes organisering i fagforeninger. Som medlem af C.CAWDU-fagforeningen så hun sine fagforeningsledere blive fyret. Klik her for at læse mere

kasteloes lille

Unge kasteløse piger i sydindien udnyttes groft af den lokale tøjindustri, der med slavelignende forhold producer tøj for en lang række internationale tøjmærker. Pigerne tjener under 7. kroner om dagen og tvinges til at arbejde 72 timer om ugen. Klik her for at læse mere

anju lille

Anju er en indiske tekstilarbejder på 34 år, som arbejder i Delhi, Indien, hvor hun bor sammen med sin mand og fire børn. Anju om sit liv, sin familie og de elendige forhold, hun som tekstilarbejder må arbejde under for at kunne overleve. Klik her for at læse mere.


Miljø- og arbejdsmiljø
Den globale tekstilindustri er en af de mest forurenende i verden, med massivt forbrug af vand, pesticider og farlige kemikaler. Samtidig lider industrien under livsfarlige arbejdsforhold.

bomuld Lille

Bomuld! Konventionelle bomuldsproduktionen kræver store mængder af kunstvanding og pesticider. Den bruger ca. 2,5% af verdebs samlede landbrugsareal, men står til gengæld for 10% af det samlede pesticidforbrug og 25% af det samlede forbrug af insektgifte. Klik her for at læse mere.

farver lille

Farvning! Tekstilindustrien er kendt som en af verdens mest forurenende industrier- Særligt farvningen af tøjet med giftige farvestoffer og kemikalier kan være problematisk for både miljøet, arbejderne og de forbrugere som køber og går med tøjet. Klik her for at læse mere

sandblaesning lille

Sandblæsning! Mange af de jeans som sælges i butikkerne har deres slidte look, fordi de er behandlet med sandblæsning, selvom denne metode giver tekstilarbejderne den lungesygdommen silikose. En lang række tøjmærker har dog droppet brugen af sandblæsning. Klik her for at læse mere

RanaPlaza lille

Rana Plaza! Den 24. april 2013 kollapsede Rana Plaza bygningen, som på det tidspunkt husede fem tekstilfabrikker, der alle producerede for europæiske og nordamerikanske virksomheder. 1.134 mennesker blev slået ihjel, og flere tusind kom til skade. Klik her for at læse mere

garvning indien lille

Læder! Fra et dyr bliver flået, til forbrugerne står med det endelige læderprodukt i hænderne, har læderet været på en lang - og i de fleste tilfælde også giftig rejse, med brug af tungmetallet Krom og en lang række kemikalier. Klik her for at læse mere.


Løn og Leveløn
De ekstremt lave lønninger i den globale tekstilindustri har alvorlige konsekvenser for tekstilarbejderne og deres familier, som må leve under så og elendig boligforhold uden rindende vand og ordentlig kloakering. Ligesom ofte må accepterer urimelig og farlige arbejds- og ansættelsesforhold.

arbejderboliger cambodja lille

Alle mennesker har ret til en løn som gør det muligt at leve et ordentligt og værdigt liv. En såkaldt leveløn. Men arbejderne i den globale tekstilindustri har lang vej til en leveløn. Typisk udgør lønnens andel af prisen på tøjet i butikkerne mindre en 1% Klik her for at læse mere.


Arbejdernes hjælpere
Trods de overvældende social- og miljømæssige problemer i den globale tekstilindustri så arbejder gode kræfter på at forbedre forholdene. Fra fagforeninger over internationale NGOere til Cambodianske pop-bands. Mød arbejdernes hjælpere. 

AthThorn lille

Ath Thorn er præsident for Coalition of Cambodian Apparel Workers' Democratic Union (C.CAWDU). Den største uafhængige tekstilarbejder fagforening i Cambodja, med 50.000 medlemmer. Her beskriver han de daglige problemer som tekstilarbejderne i Cambodja har. Klik her for at læse mere.

BG lille

Bent Gehrt er den sydøstasiatiske koordinator for Workers' Rights Consortium, en NGO, der overvåger fabrikker, der producerer tøj til 180 amerikanske, canadiske og britiske gymnasier og universiteter. Om overvægn ing og hvad forbrugerne kan gøre. Klik her for at læse mere

MessengerBand lille

'Short contract worker' og 'Suffering from Privatization". Det lyder ikke som titlerne på hitnumre fra et populært popband. Men lad dig ikke narre. Navnet er 'Messenger Band' og missionen er at forbedre de cambodjanske syerskers forhold. Klik her for at læse mere

kalpona lille

Lønnen i Bangladesh ligger på få kroner i timen, langt under hvad der er nødvendig for at arbejderne kan leve er ordetligt liv. Kalpona Akter var selv børnearbejder på en fabrik i Bangladesh. Som voksen har hun brugt sit liv på at forbedre forholdene for arbejderne i tøjindustrien. Klik her for at læse mere

PhorkHoeurng lille

Workers' Information Center (WIC) er en cambodjansk græsrodsorganisation, der arbejder med at oplyse kvindelige tekstilarbejdere om deres rettigheder for at forbedre deres lederevner og levevilkår. Phork Hoeurng forklarer de udfordringer, som arbejderne står over for. Klik her for at læse mere.


Tøj og bæredygtighed er udarbejdet af Aktive Forbrugere i samarbejde med The Dig Projekt - Dignety in Fashion og med støtte fra Danidas støtteordning til fremme af virksomheders samfundsansvar og fair trade.

dig logo
danida logo