fibernet

Hvor kan du få fibernet?

marts 28, 2021 By AktiveForbrugere.dk

Det bedste du kan gøre for at finde ud af, om du kan få fibernet, er at tjekke det på internettet. Der findes en række sites, hvor du kan indtaste din adresse og få oplyst, om der er fiberforbindelse tilgængelig på det pågældende sted. Men der findes også andre muligheder for at få oplysninger om fibernet. En start er at måle ens nuværende hastighed med en bredbåndsmåler. Du får din upload og download oplyst, og får samtidigt vist en liste over udbydere af fibernet i dit område.

Etableringen af fibernet i Danmark er en noget broget affære. Der findes forskellige aktører på markedet, som hver især udruller fibernettet i forskellige områder af Danmark. Dernæst er det sådan, at hver af disse aktører giver adgang til hver deres fibernet til forskellige udbydere af bredbåndsforbindelser.

For eksempel er TDC mest til stede med etablering af fibernet i Københavnsområdet, Nordsjælland, Trekantsområdet samt de tre større byer Odense, Aalborg og Aarhus. TDC har så en række udbydere af bredbåndsforbindelser – som Boxer, Bolignet, Fastspeed, Kviknet, Hiper og flere andre – der alle sammen benytter TDCs fibernet til at tilbyde fiberforbindelser til deres kunder.

Fibernet hos Fastspeed

Når du for eksempel har fibernet hos Fastspeed, benytter du således TDCs fibernet. Men egentlig har du ikke noget med TDC at gøre af den grund. Det er bare TDC, der har etableret fibernettet. Men det er hos Fastspeed, du er kunde, og det er dem, du betaler til for din fiberforbindelse.

Et andet eksempel kan være Fibia, der udruller fibernet på Sjælland, men altså ikke i Nordsjælland og Københavnsområdet, hvor TDC jo etablerer fibernet. Altså kan man sige, de forskellige aktører deles om udrulningen af fibernettet i forskellige områder af Danmark. Samtidig har hver aktør sine udbydere af bredbåndsforbindelser som deres kunder. Fibia arbejder tæt sammen med Waoo, som deres udbyder.

Når du gerne vil have fibernet, kan du besøge en given udbyder af bredbåndsforbindelser for at tjekke, om denne udbyder har fibernet i dit område. Lad os for eksempel sige, at du har set, at Hiper har gode tilbud på bredbåndsforbindelser via fibernettet. Så besøger du Hipers hjemmeside, hvor du indtaster din adresse for at se, om Hiper kan tilbyde fiberforbindelse. Hvis svaret er negativt, kan du prøve en anden udbyder.

Hvornår er fibernettet udrullet over hele landet?

Det kan nemlig sagtens være, at selvom den ene udbyder ikke kan tilbyde dig hurtig fiberforbindelse, så kan en anden udbyder måske. Afhængigt af hvor du bor, kan det være den ene eller anden udbyder, der tilbyder fiberforbindelser via den ene eller anden udruller af fibernettet.

Nogle steder er der overlap, så flere aktører råder over fibernet i et bestemt område. Dette medfører blandt andet, at en udbyder af fiberforbindelse det pågældende sted kan tilbyde forbindelser via to forskellige aktører til to forskellige priser. Så kan du selv vælge.

Hvis ikke der er fibernet i dit område endnu, så vil det komme på et eller andet tidspunkt. Aktørerne arbejder støt på at få fibernettet udbredt over hele landet. TDC har det system, at når de går i gang med at udrulle firbernet i et område, så sender de breve ud til alle beboere, der kan blive tilsluttet fibernettet. Du skal så selv tilmelde dig, og TDC fører derpå gratis fibernet ind i din bolig.

Men selvom installationen fra TDC altså er gratis, så får du ikke bredbåndsforbindelsen gratis af den grund. Du får kun fibernettet tilgængeligt, men derpå skal du have abonnement hos en af de udbydere af bredbåndsforbindelser, der benytter TDC’s fibernet. Du kan selv vælge hvilken.