speedtest

Tjek dit bredbånd med en speedtest

april 28, 2021 By AktiveForbrugere.dk

Du vil hos alle udbydere få oplyst hastigheden for både download og upload. Med mindre du har fiberforbindelse, vil hastigheden for henholdsvis down- og upload normalt være forskellige. Langt det mest almindelige for bredbåndsforbindelser er, at hastigheden for download er meget hurtigere end for upload. Men hvis du har tjek på alt dette, så er du klar til at foretage din speedtest.

Undtagen for fiberforbindelser. Det skyldes, at fiberforbindelser har ekstrem kapacitet og derfor kan tilbyde meget høje hastigheder i begge retninger, altså både når du skal hente noget på nettet, og når du skal lægge noget op på nettet. De andre typer bredbåndsforbindelser derimod, altså via enten Tv-kabel (coax) eller telefonkabel (DSL), har begrænset kapacitet for dataoverførsel. For at spare på pladsen skærer udbyderne derfor ned på hastigheden for upload. Fordi de fleste af os vil have høj hastighed for download.

Indholdsfortegnelse
  1. Hvad betyder Ping?

Hvad betyder Ping?

Hos nogle udbydere af hastighedstest, for eksempel YouSee, har du mulighed for også at teste din ‘Ping’. Måske vidste du slet ikke, at du har en ‘Ping’? Bare rolig, det er ikke noget slemt. Ping betyder ganske enkelt den tid, det tager, fra du søger noget på nettet, til du får svar på din søgen.

Lidt mere grundigt går Ping ud på, at når du søger et site på internettet, går der nogle millisekunder, før din henvendelse når frem til den server, der hoster sitet. Derpå går der nogle andre millisekunder, før du får svar fra serveren, og sitet dukker op på din skærm. Disse millisekunder for at etablere forbindelse kaldes for Ping. Det kaldes i øvrigt også på engelsk for ‘latency’, altså ‘reaktionstid’ på dansk.

Hvorfor skal du kende din Ping? Egentlig kan det for de fleste af os være lidt ligegyldigt med Ping, men især for gamere er Ping relevant. Dog varierer Ping generelt hele tiden, uanset hvilken type bredbånd du har. Men faktisk siges det, at det nye 5G mobilnetværk kan give de laveste Ping, helt ned til 1-10. Og det er altså hurtigt at få svar fra en server på ét enkelt millisekund. Men trådløse bredbånd er noget andet.

Hastighedstest som beskrevet ovenfor er beregnet til kablede forbindelser. Testen kan som sagt udføres hos udbydere af bredbåndsforbindelser eller på uafhængige sites. Det anbefales, at du udfører testen mindst 2-3 gange, gerne på forskellige sites, og at du ikke bruger VPN . På den måde får det bedste resultat.

Når du har sat dit kabel i, og du er sikker på, der ikke er andre end dig, der er online på samme forbindelse, skal du lukke alle programmer og browservinduer på PC’en, med undtagelse selvfølgelig af det site, hvor du skal udføre testen.