Konkret økologi

marts 2, 2020 By AktiveForbrugere.dk

Hvad er forskellen på økologisk og konventionelle fødevarer?

Overordnet er økologiske fødevare er produceret uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler, der er skrappere regler for dyrevelfærd for økologi, økologiske fødevarer indeholder langt færre tilsætningstoffer end konventionelle og økologiske fødevarer indeholder ikke sprøjtegiftrester. Ligesom der ofte er en væsentlig forskel på selve produktionsprocesserne.

For at vise forskellen helt konkret, så gennemgås her en række udvalgte fødevarer som spænder fra basis fødevarer som sukker og mandariner over levepostej til pizzaer og hindbærbrus.

Forskel på økologisk og konventionel lakrids:

De økologiske og konventionelle lakridser ligner hinanden på mange punkter. De er begge overfladebehandlet med de samme ingredienser. Emballagen er også i begge tilfælde plastik og pap.

For begge slags produkter gælder at de ikke indeholder tilsætningsstoffer. Aroma kan både findes i økologisk og konventionel lakrids.

Denne aroma er anvendt på trods af at de indeholder rålakrids, som skulle menes at være grundingrediensen i lakrids. Når aromastoffer alligevel anvendes, hænger det sammen med, at rålakrids ikke er hovedingrediensen i de undersøgte produkter. Aromaen dækker altså over at rålakrids kun i lille omfang er anvendt.

Det der tydeligst adskiller konventionel og økologisk produktion, er de økologiregler den økologiske produktion foregår efter. I lakridsens tilfælde er sukker og hvedemel de ingredienser økoreglerne i højest grad har en indflydelse på. Økologisk lakrids indeholder hvedemel og rørsukker fra økologiske landbrug, mens konventionel lakrids indeholder konventionelt roesukker og hvedemel.

Reglerne for produktion af økologisk hvedemel, adskiller sig fra konventionel produktion, ved forbud mod anvendelse af sprøjtemidler og kunstgødning. I stedet for bekæmper man ukrudtet mekanisk og ved ukrudtsbrænding. Herudover er brug af stråforkortere forbudt. Økologisk landbrug beskytter sine marker mod skadedyr og sygdomme ved at anvende sædeskifte. På den måde undgår man også at udpine jorden.