dataforbrug

Så meget data bruger du

december 15, 2020 By AktiveForbrugere.dk

Så meget data bruger du. Kend dit dataforbrug på trådløse enheder, så du kan abonnere på den rigtige datamængde for dig. Når du kender dit forbrug af data ret præcist, undgår du enten at betale for data, du ikke bruger, eller at komme til at mangle data, så du risikerer at skulle betale dyrt for ekstra dataforbrug. Hvis du er i tvivl om dit forbrug, så kan du på Mobilabo.dk sammenligne priser og dækning på danske mobilselskaber.

Hvad foretager du dig online?

Dit dataforbrug på dine trådløse enheder afhænger af, hvor meget du er online, og hvad du konkret foretager dig online. Samtidig skal du selvfølgelig huske, at du ikke forbruger data, når du er online via Wi-Fi eller kablet forbindelse. Men når du er online med din mobiltelefon, tablet og PC via en trådløs forbindelse uden Wi-Fi, har du begrænset datamængde, i forhold til dit abonnement.

Sammenlign priser på datamængde

Kend dit dataforbrug dels for at abonnere på den rigtige datamængde, dels for at kunne sammenligne prisen hos forskellige udbydere af mobilabonnementer. Du sparer penge ved at abonnere på den datamængde, du har brug for, og ved at finde den udbyder, der har den bedste pris på denne datamængde.

Så meget data bruger du

Dine aktiviteter online, og den tid du er online, bestemmer dataforbruget. Nogle af de ting, du foretager dig online, bruger ganske lidt data, for eksempel at tjekke e-mails og Facebook. Andre ting bruger enormt store datamængder, især streaming af film af høj billedkvalitet, HD eller Ultra HD.

Hvad kræver de forskellige aktiviteter?

Ved at få et indtryk af hvor meget data forskellige aktiviteter online kræver, kan du vurdere dit dataforbrug. Den generelle regel er, at tekst forbruger ganske lidt, musik lidt mere, spil en del, og levende billeder rigtig meget. Du kan derfor sagtens tjekke e-mails og opdatere Facebook, uden det sluger din databeholdning. Men hvis du gamer og streamer meget, er det noget andet.

Måling af data

Dataforbrug måles i KB, MB og GB, hvor der ganges med cirka 1.000 mellem hver. Altså svarer 1 GB til cirka 1.000.000 KB. Nogle mobilabonnementer har op til 1.000 GB data, hvilket angives som ‘fri data’. Herunder er et udpluk af aktiviteter online og deres respektive dataforbrug:

  • DR’s forside: 1 MB
  • Læs en e-mail: 0.02 MB
  • Streaming af musik 1 minut: 0.5 MB
  • Streaming af video 1 minut: 2-5 MB, alt efter billedkvalitet
  • Streaming af film 1 time i Ultra HD: 7 GB